Megválasztották őket, azóta hallgatnak, mint szar a fűben

Persze, nem ingyen. Havi kábé 10 000 lejes juttatásért nem beszélnek a parlamentben egyes képviselők és szenátorok.
Hirdetés

Ugye, okkal feltételezhetjük, hogy Románia demokratikus állam. És a demokratikus államoknak általában szokott lenni parlamentjük, még akkor is, ha mioritikusak. A parlamentbe úgy lehet bejutni, hogy a képviselőket, szenátorokat négyévente szépen megszavazza a nép. Az utolsó hazai parlamenti választás három évvel ezelőtt volt, a következő jövőre lesz.

De menjünk tovább: ahogy a magáncégeknél,

a parlamentben is szoktak statisztikákat készíteni, példul a teljesítményről.

A parlamentben arról, hogy hányszor szólalt fel egy-egy választott képviselő a parlament plénuma előtt. Mert ott, ugye, célszerű felszólalni, ha már üldögél a teremben a választott képviselő: például törvénytervezeteket, törvénymódosításokat lehet bemutatni, aztán lehet vitatkozni (lehetőleg civilizáltan, nem így), lehet kérdezni vagy épp interpellálni.

Na de a nép által három évvel ezelőtt megválasztott képviselők és szenátorok egy része úgy gondolta, elég, ha ücsörög szépen a teremben, tologatja a mobilját és időnként felemeli a kezét, amikor például szavazni kell. Ezek a választott képviselők gyakorlatilag kerek 33 másodpercnyit beszéltek a parlament plénuma előtt. De ne tessék túlzottan örvendezni: ez

a 33 másodperc az az idő, amely alatt az illetők elmondták képviselői esküjüket.

Azóta hallgatnak, mint szar a fűben. Teszik mindezt havi kábé 10 000 lejes juttatásokért. Azért ez jó buli, nem?

Mondunk pár nevet, és kérjük Önöket, ne csodálkozzanak, ha a büdös életben nem hallottak róluk. Hát hogy is hallottak volna, ha viselőik meg se szólaltak?

Hirdetés

Tessék: Ileana Cristina Dumitrache (35 szekundum, PSD), Claudiu Răcuci (50 szekundum, PNL), Viorica Cherecheș (38 szekundum, PNL). De van egy ex-miniszter is: Nicolae Bănicioiu úr jelenleg Victor Ponta pártjában (Pro Románia) tartja a száját, illetve na, ő is esküdözött egyet annak idején, kerek 42 szekundumon keresztül. További néma Pro Romániás képviselők: Mircea Titus Dobre (25 szekundum), Eugen Dubarca (34 szekundum), Mihai Valentin Popa (37 szekundum). De vannak még, parancsoljanak: Adrian Mocanu (34 szekundum, ALDE), Mihai Oprișcan (33 szekundum, ALDE), továbbá Jarko Furics (55 szekundum, nem magyar kisebbségek). Ja, további több mint száz választott képviselő van, akiknek

három év alatt nem sikerült elérniük a 60 perces nettó parlamenti beszédidőt.

Gratulálunk nekik, igazán!

Összehasonlítási alap gyanánt íme, a parlament plénuma előtt legtöbbet dumáló választott képviselők: Raluca Turcan (11 óra 52 perc 46 szekundum, PNL), Florin Roman (10 óra, 37 perc 41 szekundum, PNL), Emil Pașcan (10 óra 8 perc 56 szekundum, PMP), Stelian Ion (9 óra 33 perc 21 szekundum, USR). Régi ismerősünknek, Florin Iordache úrnak (PSD) még lenyűgözőbb a beszédideje (41 óra 6 perc 3 szekundum), viszont ő gyakran elnökölt a plenáris üléseket.

Hirdetés