Mégis milyen tanár az, aki négy(!) jeggyel alulértékel egy érettségi dolgozatot?

Felháborító történet, természetesen a román vizsgáról.
Hirdetés

Értetlenség kíséri az idei érettségi vizsgát, és most nem arra gondolunk, hogy a vizsga történetében a legalacsonyabb jegyek születtek, hanem az olyan esetekre is, mint az alábbi.

Egy felháborodott anyuka, Ábrám Noémi fordult kérvénnyel a Maros megyei vizsgabizottsághoz, miután kiderült, hogy a javítótanárok 4(!) jeggyel alulértékelték az idén érettségiző leányának, Ábrám Noémi Ilonának a román dolgozatát. A marosvásárhelyi Bolyai Farkas Líceum tanulója

első olvasatra 3,95-öt kapott a dolgozatra, majd a fellebbezés és újrajavítás után 7,90-re emelték a jegyet.

Ekkora különbség – az eredeti jegy kétszerese – még a sok meglepetést tartogató érettségin is furcsa. Az édesanya szerint az első jegy azért is meglepő, mert lánya szereti és nagy érdeklődést mutat a román nyelv és irodalom iránt, és szorgalmasan készült a vizsgára. A lesújtó első eredmény miatt depresszióba esett, elsüllyedt a szégyentől a barátok, ismerősök előtt.

Öt napig – amíg meglett az óvás eredménye – pokol volt az élete neki és családjának,

és abban sem lehetett biztos, hogy folytathatja tanulmányait, ahogyan tervezte, meséli az édesanya. Aki szerint az ilyen tévedések aláássák a vizsgarendszer hitelességét, ezért felkéri az illetékeseket: derítsék ki és vonják felelősségre a hibázó pedagógusokat.

Hirdetés

„Az ilyen mulasztások kihatnak a vizsgázók életére és karrierjére” – fogalmaz az anyuka. Akinek még két maturandus előtt álló gyereke van, és attól tart, hogy a hasonló baklövések elüldözik a fiatalokat az oktatási rendszerből és az országból.

Hirdetés