Mivel az illetékes hatóságok tesznek rá, a kolozsváriak próbálják megmenteni a Szamost a szeméttől

Ijesztő állapotokat fedett fel az idei Someș Delivery.
Hirdetés

Hogy is van a közismert dal? Szép város Kolozsvár, én ott lakom a Szamosnál…

Kolozsvár szép ugyan, de a Szamos-part már kevésbé. Sőt. Hatalmas felháborodást váltott ki a kincses város lakosainak körében az a kisvideó, melyet a folyópart kolozsvári szakaszát falkaroló Someș Delivery idei, ötödik kiadásán készítettek. A felvételt eredetileg a rendezvény népszerűsítésére szánhatták, de végül másként sült el a dolog.

Ezen ugyanis az látható, amint Szászfenes és Kolozsvár között a folyó két partját valósággal elárasztja a szemét. És most nem a nagyobb esőzésekkor a megnövekedett vízszinttel érkező hordalékra gondolunk, hanem igazi szemétdombokra, melyek több száz méteren keresztül ott tornyosulnak a porták és a folyó között.

A Someș Delivery online petíciót indított,

melyben azt kérik Emil Boc kolozsvári és Petru Horia Șulea szászfenesi polgármestertől, hogy mielőbb takarítsák ki az említett – részben egyik, részben másik önkormányzathoz tartozó – partszakaszt, illetve akadályozzák meg, hogy egyesek továbbra is szemétdombnak használják a Szamos-partot.

A petíciót két nap alatt közel ezren írták alá és közben a sajtó is rászállt a témára. Ioan Curt, az illetékes vízügyi igazgatóság képviselője nagy lazán azt nyilatkozta, hogy a helyzetben nincs semmi meglepő, évek óta ilyen állapotok uralkodnak a Szamos Kolozsváron kívüli szakaszán. Szerinte

figyelmeztették is a szászfenesi önkormányzatot arra, hogy tenni kellene valamit.

Mert az igazgatóság viszont nem tett semmit. Cunt szerint azért nem büntették meg a Kolozsvárral szomszédos község polgármesteri hivatalát, mert „a bírság nem megoldás”.

Hirdetés

Fotó: Facebook|Mathias Rex

Szerinte a lakosok a hibások a tarthatatlan állapotokért, mivel a kertjük végébe és az alatta folyó Szamosba dobálják a szemetet, legyen szó háztartási hulladékról vagy építkezési törmelékről.

„Az az érzésem, mintha direkt elmennének építkezésekre takarítani, hogy aztán a szemetet a kert végébe dobják” – zárta le a témát az illetékes.

Lehet, hogy a jövőben neki is szigorúbban kell viszonyulnia a kérdéshez, a petíció kezdeményezői ugyanis a két önkormányzaton és a civil szférán kívül valamennyi érintett hatóságot – vízügyi igazgatóság, környezetvédelmi őrség, megyei tanács, közművek, Hidroelectrica stb. – felszólított, hogy tegyenek a tiszta Szamos-partért. És komolyan gondolják!

ITT lehet nekik egy aláírással segíteni.

Hirdetés