Egy kínai börtönben sínylődik egy fiatal kolozsvári tanár

Rendszeresen kínozzák, lassan halálra dolgoztatják, de évek óta hiába várja a román diplomácia segítségét.
Hirdetés

Borzalmas körülmények között raboskodik immár ötödik éve egy fiatal kolozsvári tanár Kínában, aki egy 80 dolláros csalásért nyolc év letöltendőt kapott. A 38 éves Marius Balo egy pekingi oktatási intézmény alkalmazottjaként 2010 óta él Kínában és ügyvédei szerint 2014 márciusában pénzt fogadott el egy kínai állampolgártól anélkül, hogy tudta volna, hogy egy bűnözővel van dolga.

A kolozsvári férfi 2 és fél évig egy 16 négyzetméteres cellában volt összezárva 12 rabbal úgy, hogy havonta kétszer látott napvilágot, rendszeresen megkínozták és azóta állítólag egy-két kanál rizsért napi 12 órát kell dolgoznia egy szigorított pekingi börtönben.

Marius Balónak egyetlen rokona él, a nagybátyja, aki egy csütörtöki sajtótájékoztatón azt mondta, az elmúlt években minden követ megmozgatott már annak érdekében, hogy a kolozsvári férfi szabadulhasson, de a román diplomácia még csak nem is reagált a leveleire.

A szomorú történetről a sajtó révén ma mégis tudomást szerzett Ana Birchall igazságügyi miniszter, aki megígérte, a külüggyel együtt „mindent megtesznek” annak érdekében, hogy a férfit végre hazahozzák. Egy brit férfit például hasonló okok miatt ítéltek el a kínai hatóságok, de a diplomaták azonnali közbelépésének köszönhetően egyetlen percet sem töltött a börtönben.

Hirdetés