Hoppá: polgármester nélkül maradt Nagyszeben

Egy több éve húzódó összeférhetetlenségi probléma ügyében született ítélet.
Hirdetés

A Szeben megyei prefektus, Adela Muntean szemrebbenés nélkül felfüggesztette a nagyszebeni polgármester, Astrid Fodor mandátumát miután ítélet született egy több éve húzódó összeférhetetlenségi probléma ügyében. Az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) négy évvel ezelőtt állapított meg összeférhetetlenséget Astrid Fodor esetében, a fellebbezések nyomán egymásnak ellentmondó ítéletek születettek. Végül

a Legfelső Semmítő- és Ítélőszék helyt adott az ANI határozatának.

Adela Muntean prefektus az Agerpresnek elmondta, a törvényi előírásoknak megfelelően, a szokásos eljárás szerint járt el, amikor aláírta az Astrid Fodor mandátumát felfüggesztő rendeletet, amire a legfelső bíróság döntése kötelezte. Erről értesítette az illetékes hatóságokat, és persze a városi önkormányzatot. Astrid Fodornak 10 napja van arra, hogy fellebbezést nyújtson be a rendelettel szemben, de ettől függetlenül a felfüggesztése a tájékoztatás pillanatától érvényes.

Astrid Fodor máris jelezte, hogy óvást nyújt be, mivel

az alpolgármesteri tisztségével párhuzamosan betöltött funkciói nem jártak fizetéssel.

A Samuel von Brukenthal kollégiuma és egy nagyszebeni óvoda vezetőtanácsának munkájában helyi tanácsosként vett részt, amit az akkori normatív keretek is előírtak, állítja.

Az ANI 2015-ben állapította meg összeférhetetlenséget az esetében, szerintük 2012 és 2014 között jogtalanul töltötte be az alpolgármesteri és a két oktatási intézmény vezetői tisztségét. Astrid Fodor fellebbezett a döntés ellen, a gyulafehérvári táblabíróság pedig 2016 nyarán neki adott igazat. Az ügy végül a legfelső bíróság elé került, mely az ANI döntését megalapozottnak ítélte.

Hirdetés