Elvileg megkönnyítették a külföldi voksolást, az RMDSZ húzza az orrát

A szövetség képviselői nem is szavazták meg a parlamenten sebtében átpörgetett törvénytervezetet.
Hirdetés

Ez gyorsan ment, kérem: a szenátus hétfőn leokézta, a képviselőház pedig szerdán – döntéshozó kamaraként, rendkívüli ülésszak keretében – el is fogadta a külföldiek szavazását megkönnyítő törvénytervezetet.

Az RMDSZ már korábban egyértelművé tette, a választási törvény módosítását ebben a formában nem tudja támogatni, ezért a szövetségi frakció tartózkodott a szerdai szavazáson. Az RMDSZ képviselői szerint a pár nap alatt összecsapott tervezet visszaélésekre és a szavazás befolyásolására ad lehetőséget, hiszen számos aggályos előírást is tartalmaz.

És persze az ötszázalékos bejutási küszöb átlépését is veszélyeztetheti, ha jelentősen megnő a külképviseletekről beérkező szavazatok száma.

Az RMDSZ két javaslatát is elvetette a képviselőház szerdán: az egyik megtiltotta volna az exit-poll becslések közzétételét éjfél előtt, a másik pedig azt írta volna elő, hogy alkalmazzanak papír alapú adatfelvételt a külföldi választókörzetekben pótlistára feliratkozó szavazók esetében. Utóbbira végül csak akkor kerülhet sor, ha az elektronikus rendszer összeomlik. 
A szerdán elfogadott módosítások lényege, hogy
  • a külföldi választókörökben ezentúl nemcsak a voksolásra a belföldiek számára kijelölt vasárnapi napon, hanem az azt megelőző pénteken és szombaton is leadhatják szavazatukat a diaszpórában élők;
  • a levélben történő voksolást az elnökválasztásra is kiterjeszti a levélben történő voksolást, amelyet 2016-ban a parlamenti választások alkalmával vezettek be;
  • a levélszavazást előzetes regisztrációhoz kötik, de egyszerűsödik a bejelentkezés;
  • kiterjesztették a belföldi voksolásra is azt az eredetileg a diaszpórának szánt előírást, miszerint a szavazókörök 21 órai zárása után (legkésőbb éjfélig) szavazhatnak azok, akik már a helyiségben tartózkodnak, és akik előtte állnak sorban; 

A választási reformot a május 26-ai európai parlamenti választások kaotikus lebonyolítása után sürgette meg Klaus Iohannis államfő, és azt remélik, hogy ezáltal az év végi elnökválasztáson már nem lesznek fennakadások a külképviseleteken. A törvény más csak Iohannis aláírására vár. 

Hirdetés

 

 

Hirdetés