Sárga riasztással indul az erdélyi fesztiválszezon: tizennégy megyében várható vihar

A fesztivállét elviselhetetlen könnyűségét kánikula, vihar, zápor és zivatar fokozza.
Hirdetés

Igazából örülhetnénk annak, hogy az aszfaltolvasztó kánikula enyhítésére ismét lesz egy kevés csapadék, ha nem jutna egyből eszünkbe, hogy ezen a héten három nagyobb fesztivál is lesz Erdélyben – Double Rise, Vibe és a Jazz in the Park –, és a tapasztalat azt mutatja, a túl sok eső nem tesz jót a fesztiválmorálnak. Vagyis néha igen, de ez most nem lényeges.

Azt a múlt heti narancs fokozatú vihar is megmutatta, hogy a meteorológiai figyelmeztetések nem alaptalanok, vegyük tehát komolyan, hogy ezúttal sárga fokozatú riasztást tettek közzé, nagyjából ugyanazokban a megyékben, amelyeken a múlt héten is végigsöpört a vihar.

Az Országos Meteorológia Szolgálat figyelmeztetése tizennégy – Bihar, Szatmár, Szilágy, Kolozs, Máramaros, Beszterce-Naszód, Maros, Suceava, Hunyad, Neamţ, Bákó, Botoşani, Iaşi és Vaslui – megyére érvényes, ahol kedden 23 óráig a fokozott légköri instabilitás miatt viharos erejű szélre, felhőszakadásra, villámlásra és helyenként jégesőre is számítani lehet. A lehulló csapadék mennyisége meghaladhatja a 25, elszórtan akár a 40-50 litert is négyzetméterenként.

Nehogy azt higgyük, a csapadék túl sokáig elviselhetővé teszi a meleget, az előbbi figyelmeztetéssel részben párhuzamosan, kedd déltől csütörtök 10 óráig szinte az egész országra vonatkozó figyelmeztetés lesz érvényben a kánikula miatt. A síkvidéki területeken 35-37 fok körül alakul a maximális hőmérséklet, és kellemetlen lesz a hőérzet, a hőmérséklet-páratartalom mutató meghaladhatja a kritikus 80-as szintet.

Hirdetés

Kedd délután és a szerdára virradó éjszaka első felében, majd szerda délután és éjjel is záporok, zivatarok, néhol jégeső, erős szél várható főleg az ország északi, északkeleti és központi részében.

A gumicsizma, esőkabát tehát idén is kötelező fesztiválkellék. És ha nem muszáj, ne parkoljunk autóval, sátorral fák alá.

Hirdetés