Gyulafehérvárt kerülgeti egy nagy medve (VIDEÓval)

Eközben a Transzfogaras lett a legnagyobb medveetető: egy kislány kézből etette a vadállatot.
Hirdetés

Egyre több medve tűnik fel ott, ahol nem kellene, vagy legalábbis korábban nem járt arra. Múlt héten a Szilágy megyei Vármező területén bukkant fel, most Gyulafehérvár mellett, a várossal egybeépült Poklos területén. Két héttel ezelőtt egy Gyulafehérvár melletti másik faluban, Kisompolyon is feltűnt egy nagy testű medve úgy, hogy Fehér megyei falvaiban ez idáig nem láttak medvét, legalábbis nem ebben a században. 

A Fehér megyei hatóságok most figyelmeztették a lakosságot a RO-ALERT rendszeren keresztül, hogy medvét láttak Pokloson, ezért az emberek legyenek körültekintőek, és szükség esetén hívják az 112-es segélyhívó számot. Az elmúlt napokban többször is látták a medvét Poklos környékén, ezért csendőrök figyelik a térséget. 

A közösségi oldalakra feltöltött felvételek szerint egy csoport fiatal is látta a medvét, és követték az autóval a nagyvadat, amíg az eltűnt egy erdei úton.

 

 

Eközben a Déli-Kárpátokat átszelő Transzfogaras magashegyi országút lassan az ország legnagyobb medveetetőjévé válik. A turisták nemcsak kiszállnak az autójukból, hogy testközelből nézzék meg a nagyvadat, hanem gyakran etetik is anélkül, hogy tudatosítanák, veszélyes vadállattal lépnek kapcsolatba.

A most terjedő videófelvételen egy apa a kislányával kézből eteti a kifejlett medvét a Transzfogaras Argeş megyei szakaszán. A kislány előbb meg szeretné simogatni a medvét, majd megelégszik azzal, hogy apja után az ő kezéből is kivesz az állat egy darab ételt.

Hirdetés

A napi gyakoriságú jelenség miatt végre kibukott az Argeş megyei hegyimentő szolgálat vezetője, Ion Sănduloiu is: semmilyen szín alatt sem szabad etetni a medvéket, nyilatkozta a Mediafax hírügynökségnek. Egyáltalán nem szabad arra szoktatni a medvéket, hogy jöjjenek ki az úttest közelébe, mert ott kapnak enni, hangsúlyozza a hegyimentő, aki a szabadtéri hússütést is betiltaná a környéken. Ha a medvék megérzik a sülő hús szagát, márpedig megérzik, mert kétszer jobb a szaglásuk, mint a kutyáké, még annyira se fognak az erdőben maradni, hanem könnyen nekitámadhatnak a húst sütő embereknek.

Az Egyesült Államokban vagy Kanadában komoly bírsággal sújtják azokat, akik a medvéket etetik, mutatott rá Ion Sănduloiu a követendő irányra.

 

 

Hirdetés