Magyarország menti meg az enyészettől a határ román oldalán lévő vasútvonalat?

Gyorsvasúton száguldozhatunk majd Debrecenből Temesvárra.
Hirdetés

Nemcsak Nagyváradra, egész Temesvárig lehet majd villámgyorsan eljutni vasúton Magyarországról. A magyar kormány ugyanis a Debrecen-Nagyvárad- Békéscsaba-Arad-Temesvár vasútvonal fejlesztését tűzte ki célul, jelentette be csütörtökön Lázár János kormánybiztos.

A magyar kormány képviselője a cívis városban találkozott a négy-négy magyar és román határ menti megye – Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Békés, Csongrád, Szatmár, Bihar, Temes, Arad – kereskedelmi és iparkamarájának vezetőivel, akikkel partnerségi szerződést kötött.

Az MTI szerint a konkrét projektek között említette a gyorsvasút kiépítését – erre már meg is rendelték az előtanulmányt. A beruházás nyomán

a határ menti térségben 160 kilométer/órás sebességgel közlekednek majd a vonatok.

Lázár János szerint a következő 10 év legfontosabb feladata a versenyképesség fokozása lesz, hogy Románia és Magyarország az Európai Unió középszintjéhez tartozhasson. Ennek érdekében már eddig is jelentős infrastrukturális fejlesztések történtek:

az M35-ös autópálya hamarosan eléri a román határt,

Hirdetés

megépül az M4-es autópálya, és a kötött pályás vasúthálózat kiépítésére is euró milliárdokat költ Budapest.

A találkozón az is kiderült, hogy Németország után Románia Magyarország második legfontosabb üzleti partnere, erről Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke beszélt.

Hirdetés