Titokzatos halállal halnak a vadkacsák Kolozsváron

Akik ötven éve élnek a Keleti Park tavának partján, még soha nem láttak a mostanihoz hasonló jelenséget.
Hirdetés

A vadkacsák annyira hozzátartoznak Kolozsvár nagyobb parkjainak hangulatához és összképéhez, hogy nehezen tudunk elképzelni egy nyár esti sétatéri sétát anélkül, hogy ne szegődjenek mellénk ezek a barátságos állatok (nem véletlenül váltak az év nyári eseménye, a Jazz in the Park úgymond kabalafiguráivá).

Ezért is sajnáljuk, hogy kolozsvári lélekszámuk elkezdett megcsappanni, és egyelőre senki sem tudja ennek az okát. Az egyetlen konkrétum mindeddig a vadkacsák nagy fokú pusztulásáról, hogy lakossági bejelentések érkeztek a helyi hatóságokhoz a györgyfalvi városrészben található tavak környékéről.

A gazdag élővilággal rendelkező Keleti Park háborítatlan megőrzéséért síkra szálló SOS Keleti Park kezdeményezés aktivistái jelezték, hogy a környéken az elmúlt két hét során több tucatnyi vadkacsa tetemét találták meg a lakók. A tó vízfelszínén lebegő elpusztult állatokat a közterület-fenntartó vállalat munkatársai szállították el, akik azonban nem foglalkoznak azzal, hogy megfejtsék, mi a haláluk oka.

Értesítették a helyi rendőrséget is, előrelépés nem történt. Mindeddig legalább 30 elpusztult vadkacsáról tudnak. Az egyik bejelentő szerint azok a szomszédok, akik ötven éve élnek a tó partján, még soha nem láttak a mostanihoz hasonló jelenséget. Nem ártana tehát, ha az illetékes hatóságokat is elkezdené foglalkoztatni a probléma. 

Hirdetés