Most kedvez a magyaroknak a kormány, miután az RMDSZ kihátrált mögüle

Több helyen lehet majd hivatalosan használni a magyar nyelvet.
Hirdetés

Sürgősségi kormányrendeletként fogadja el a kormány mai ülésén az egy éve parkolópályán heverő közigazgatási törvénykönyvet – jelentette be ma Viorica Dăncilă miniszterelnök az ülés előtt. A bejelentés a fenti videón 5:05-től kezdődik.

Eszerint 17 külön törvényt vált fel, egységesíti, egyszerűsíti és hatékonyabbá teszi Románia közigazgatását, és elejét veszi az intézményi zárlatoknak a helyi és az országos közigazgatásban, ígéri a kormányfő, hisz a szabályozás széles körű konzultációval készült.

Az RMDSZ azért szavazta meg tavaly a parlamentben, mert bővít egyes nyelvhasználati jogokat: 

  • utcákat, tereket, parkokat magyarul is meg lehet nevezni ott, ahol a magyarság aránya eléri a húsz százalékot, 
  • kiterjeszti az anyanyelvhasználatot ilyen településeken a prefektúrákra, közszállítási vállalatokra, víz- és hőszolgáltatókra,
  • anyanyelvű űrlapok segítenék az ügyintézést az önkormányzatokban,
  • és a megszerzett anyanyelvhasználati jogok ott sem csorbulnak, ahol időközben 20 százalék alá esett a magyar közösség aránya.

A többszáz oldalas, több mint 600 cikkelyből álló törvénykönyv évekig készült, tavaly nyáron meg is szavazta a parlament, majd rögtön megtámadta az alkotmánybíróságon a PMP, az USR és külön Klaus Iohannis államfő is a polgármesterek speciális nyugdíja, de egyes kisebbségi nyelvhasználati kitételek miatt is. Az ellenzéki pártok hetek óta figyelmeztetik a kormányt, ne merjen ekkora horderejű törvénykönyvet sürgősségi rendeletként elfogadni.

Hirdetés

A talárosok tavaly októberben az egészet alkotmányellenesnek minősítették többek között a két házas parlamenti elv megszegése miatt: a képviselőház olyan jelentős módosításokat ejtett a törvénykönyv szövegén döntő házként, amely még egyáltalán nem szerepelt a szenátus megszavazta változatban. Az alkotmánybírósági döntés óta a törvénykönyv nem került napirendre a parlamentben, bár az RMDSZ arra számított, javítások eszközlése után a kormánytöbbség újra meg fogja szavazni.

 

Hirdetés