Ezért nem lesz Eckstein-Kovács Péter a nép ügyvédje

Olyan eddig nem volt, hogy a PSD-ALDE ellenzéki jelöltet szavazzon meg, ha van neki sajátja is: az EP-ből kiesett Renate Weber.
Hirdetés

Miután Viorica Dăncilă kormányfő egyértelműsítette, hogy a nép ügyvédjének (ombudsman) tisztségére az ALDE jelölhet embert a PSD-ALDE koalíciójában, az Európai Parlamentbe idén már be sem jutott kisebbik kormánypárt nevesítette is jelöltjét, Renate Webert.

Az, hogy az ellenzéki pártok hetek óta Eckstein-Kovács Péter ügyvédet, volt RMDSZ-es politikust emlegetik közös jelöltjükként a tisztségre, gyakorlatilag tárgytalanná vált. Legutóbb épp a kormánybuktatónak szánt bizalmatlansági indítvány mutatta meg, hogy a koalíciós többség továbbra is létezik, virul és fegyelmezetten működik, kiváltképp ha hatalomközeli személyi pozíció a tét a parlamenti szavazáson.

Renate Weber pedig olyan hévvel köszönte meg a jelölést, mintha már meg is szavazta volna a parlament, hogy ő legyen Victor Ciorbea utódja. Aki ma, hetekkel mandátumának lejárta után értesítette a házelnököket, hogy lejárt a mandátuma. Utódját a törvényhozás valószínűleg még nyáron megszavazza, a kormányfő ugyanis javasolta, hogy júliusban tartsanak rendkívüli ülésszakot.

Hirdetés

Renate Weber Románia uniós csatlakozása, 2007 óta tagja az Európai Parlamentnek. 2009-ben és 2014-ben is a PNL színeiben jutott be, de mikor a PNL átváltott a liberális frakcióból a néppártiba, oda már nem követte, és az európai ALDE padsoraiban maradt, 2018 augusztusában pedig belépett a romániai ALDE pártba. Amely viszont idén nem ugrotta meg az öt százalékos európai parlamenti küszöböt.

Renate Weber a ’90-es években emberjogi civil szervezeteket vezetett, 2004-ben elnöki tanácsosként csatlakozott Traian Băsescu stábjához. Bár Cotroceni-ben csak egy évet bírta, azóta is stabilan a pártpolitikában maradt. Az ALDE-ból most lépett ki, hogy párttagsága se akadályozza ombudsmani kinevezését.

Hirdetés