MOGYE: az egyetlen előrelépés, hogy a megszokottnál higgadtabb hangnemben tárgyaltak a felek

Az egyetem névváltoztatása miatt tüntető magyar diákokat viszont messziről elkerülte a rektor.
Hirdetés

Ismét tárgyalóasztalhoz ültek a marosvásárhelyi orvosi és gyógyszerészeti egyetem román és magyar vezetői, hogy megvitassák, hogyan lehetne megoldani a magyar tagozat immár nyolc éve tartó patthelyzetét. A mintegy másfél órán át tartó megbeszélés a korábbi alkalmaknál kevésbé feszült légkörben, de továbbra is konkrét eredmények nélkül zárult  – számoltak be a Székelyhonnak, illetve az MTI-nek a magyar résztvevők. A pénteki egyeztetésen Kelemen Hunor RMDSZ-elnök is jelen volt, aki konstruktívnak nevezte a találkozót.

A nemrég George Emil Palade nevére átkeresztelt egyetem folyosóin fehér köpenyes orvostanhallgatók sorakoztak fel, hogy

egyenlő esélyeket, méltó magyar nyelvű oktatást, új román-magyar nevet követeljenek,

de az egyetem vezetősége a hátsó lépcsőkön érkezett és távozott, messziről elkerülve a tüntetőket. A diákok azt szeretnék elérni, hogy Palade mellett Miskolczy Dezső nevét is felvegye az egyetem.

Szabó Béla professzor, a magyar tagozat vezetője az MTI-nek elmondta: Leonard Azamfirei rektor egyetlen magyar (preklinikai) főtanszék megalakítását javasolta a magyar oktatók és hallgatók által követelt három (preklinikiai, klinikai és gyógyszerészeti) főtanszék helyett, olyan körülmények között, amikor

az angol tannyelvű orvosképzés számára az egyetem idén – különösebb akadékoskodás nélkül – önálló kart hozott létre.

A professzor a 2011 óta tartó állapotról azt nyilatkozta: megnyugtató megoldást az jelentene, ha az orvos- és gyógyszerészképzést önálló karba szerveznék, de a minimum az, hogy megalakulnának a régóta követelt önálló főtanszékek. Amióta tart a botrány, a magyar tagozat fokozatosan háttérbe szorul, folyamatosan csökken a diáklétszám és a tanári kar is apad.

Hirdetés

A rektor egyébként a szenátusi üléseket bojkottáló magyar oktatókat hibáztatta azért, hogy az 1945-ben még önálló magyar egyetemként alakult tanintézet egy román származású tudós, George Emil Palade amerikai Nobel-díjas orvos nevét vette fel, figyelmen kívül hagyva azt a magyar igényt, hogy az egyetem egykori tanára, Miskolczy Dezső ideggyógyász nevét is viselje.

 

Hirdetés