Halló, román kormány? Dú jú szpík inglis? Nu! Katt…

Így járnak egyes külföldi befektetők, akik felhívják a mioritikus végrehajtó hatalom gyakorlásának központi szervét.
Hirdetés

Tudjuk: a román gazdaság dübörög, nincs szükség európai pénzekre (nem is igen hívják le az illetékesek), a román nép a maga őserejére támaszkodik, hát hogyne, Isten választott népe, a román világnyelv stb. Persze, néha jönnek idegesítő szakemberek, ne adj’ Isten, külföldiek és szívóznak, hogy bocs, ez azért nem pont fix így van.

Nemrég az American Chamber of Commerce in Romania (AmCham, vagyis az Amerikai Kereskedelmi Kamara Romániában) megrendelt egy tanulmányt (120 céghez fordultak kérdéseikkel a szakik), amely a romániai befektetési légkör minőségét vizsgálta. Nos, a végeredmény szerint eléggé büdös ez a légkör.

Hogy némileg tisztuljon arra van (lenne) szükség, hogy Románia a befektetések felé csoportosítsa át közkiadásait, növelje az európai pénzek lehívási arányát és infrastrukturális befektetéseket támogasson.

Igen ám, de ha a fenti lépéseket nem teszi meg a tisztelt román kormány, akkor ne is várja, hogy maguktól szökkenjenek szárba a dolgok. Márpedig hogy is tehetne komoly lépéseket a tisztelt román kormány, amikor egyes külföldi befektetők sikoltozva tépik a hajukat röviddel azután, hogy a mioritikus szentföldre lépnek és megpróbálnak… befektetni, na.

Az AmCham illetékese szerint több külföldi ügyfél is arra panaszkodott, hogy számtalanszor felhívták ezt vagy azt a kormányügynökséget, hogy:

Hirdetés

Hello, do you speak English?
No!

És vége is volt az olyan gyümölcsözőnek ígérkező üzleti párbeszédnek.

Hát, ezek után miért is csodálkozunk bármin?

Hirdetés