Az RMDSZ egyáltalán nem bízik az elektronikus szavazásban

Inkább a levélszavazással vetne véget az órákig kígyózó soroknak Románia külképviseletein.
Hirdetés

Elutasítja az RMDSZ az elektronikus szavazást az országos választások esetében, nyilatkozta pénteken Korodi Attila képviselőházi frakcióvezető a Radio France Internationalnak

Az RMDSZ azért bizalmatlan a voksolás ezen módja iránt, mert jelenleg nincs rá semmilyen garancia az adatok továbbításának száz százalékos biztonságára, arra, hogy ne lehessen módosítani az így leadott és megszámolt szavazatokon, mondta Korodi. A képviselő szerint nem véletlen, hogy ezt a típusú voksolást egyelőre a nyugati demokráciák is elutasítják.

A levélben történő szavazásra viszont már létezik törvényes szabályozás, csak Korodi szerint le kellene porolni: rugalmasabbá, dinamikusabbá, hozzáférhetőbbé kell tenni. 

És persze az RMDSZ támogatja a hosszas választói sorok felszámolását a külképviseleteken olyan hagyományos, offline eszközökkel is, mint a külföldi szavazókörök, az ottani személyzet és pecsétek számának növelése, illetve a külföldi szavazás idejének meghosszabbítása több napra.

Hirdetés

Az EP-választások óta, amikor ismét botrányok törtek ki a külképviseleti szavazóköröknél, laza pingpongot játszik az államelnöki hivatal és a kormány a választói sorok felszámolásának módjával. Egymás udvarába dobálják át a felelősséget, hogy kinek kellene ezekre a módozatokra konkrét törvényjavaslatot kidolgoznia. Szerencsére közben a parlament is létrehozott egy ezzel foglalkozó bizottságot.

 

Hirdetés