Nyugi, az egészségbiztosítót nem hackelték meg

Az egészségügyi kártyák informatikai hátterétől valószínűleg a hackerek is visszarettennek. Az a rendszer magától is le tud halni.
Hirdetés

Nemcsak egyes kórházak informatikai rendszerének meghackeléséről számolt be mai sajtótájékoztatóján Sorina Pintea egészségügyi miniszter, hanem igyekezett mindenkit megnyugtatni, hogy az egészségügyi kártyáknak hátteret biztosító Országos Egészségbiztosító Pénztár (OEP) rendszeréhez nem nyúltak a hackerek.

A támadók öt bukaresti kórház különálló rendszereit törték fel. A támadás azokat a betegeket érinti hátrányosan, akik most intéznének ügyet ezeknek a kórházaknak valamelyikében: nehézkes a be- és kiutalás, valamint azok a procedúrák, amelyeket online szoktak lefolytatni. Így például nem elérhető a betegek kórtörténete ezekben a kórházakban, ezért akadozik a krónikus betegek ellátása, ha ellenőrzésre vagy vényért érkeznek a kórházba.

A kórházak informatikai rendszerének folyamatos karbantartását és védelmét maguknak a kórházaknak kellett volna megoldaniuk, mondta a miniszter. A kórházak informatikailag nincsenek egységes rendszerbe kényszerítve, különböző programokat használnak saját adataik kezelésére. Egyetlen rendszer közös, amelyben jelentik az OEP-nek az orvosi beavatkozásokat.

A végén mégsem tudott a miniszter mindenkit megnyugtatni, mert nem tudta megmondani, mi történik a betegek támadásnak kitett adataival, azok milyen környezetbe kerülhetnek. A miniszter szerint ez attól függ, ki volt a támadó.

Hirdetés