Nem hiszik a román honatyák, hogy a magyar érettségizőket diszkrimináció éri

Az MPP azt szeretné elérni, hogy a magyar diákok számára ne legyen kötelező román nyelvből érettségi vizsgát tenni.
Hirdetés

A román parlament emberi jogi bizottsága elé került a Magyar Polgári Párt (MPP) javaslata, mely az oktatási törvényt úgy módosítaná, hogy a magyar diákoknak ne legyen kötelező érettségizniük román nyelvből. Az MPP közleménye szerint a tervezet port kavart a bizottsági ülésen, ugyanis a tagok kétségbe vonták, hogy diszkriminálva lennének a romántól eltérő anyanyelvű diákok az érettségin és az abszolváló vizsgán.

Mezei János, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke csütörtökön, Gyergyószentmiklóson tartott sajtótájékoztatóján elmondta:

nem sikerült érdemi tárgyalást folytatni a témában,

mivel a honatyák valótlannak tartották azokat az állításokat, amelyek a kisebbségi vizsgarendszerre vonatkoznak. A helyzet tisztázásáért a törvénytervezet megvitatásának halasztása mellett döntött a bizottság. Kérik, hogy az oktatási minisztérium szakértője vegyen részt a jövő hétre ütemezett gyűlésen. Mezei szerint a román döntéshozók nincsenek tisztában a kisebbségek, ezen belül a magyarság helyzetével, és ezért nem feltétlenül ők a felelősek.

Az oktatási törvény módosító javaslatát egyébként hétfőn a jogi bizottság elutasította. Az emberi jogi bizottságon kívül még a tanügyi bizottság kell véleményezze. A tervezet legkésőbb szeptember 11-ig a parlament elé kell kerüljön.

Hirdetés

A sajtótájékoztatón az MPP parlamenti képviselője, Kulcsár-Terza József új kezdeményezéséről is szó esett, mely

a román-magyar békés együttélést hivatott elősegíteni.

A kezdeményezésről Kulcsár-Terza levélben már tájékoztatta képviselőkollégáit, Klaus Iohannis államelnököt, Viorica Dăncilă miniszterelnököt és a képviselőház elnökét, Marcel Ciolacut. Az a cél, hogy még idén szülessen meg egy román-magyar megbékélési nyilatkozat.

Hirdetés