Így szabadulna meg a börtönbüntetésétől Olosz Gergely

Az RMDSZ volt szenátora, aki továbbra is a magyarországi hatóságok felügyelete alatt áll, kérte a jogerős ítélet megsemmisítését.
Hirdetés

Rendkívüli jogorvoslati kérelmet nyújtott be a jelenleg bűnügyi felügyelettel Magyarországon őrzött Olosz Gergely a Legfelsőbb Ítélő és Semmítőszékhez. Azt szeretné elérni, hogy érvénytelenítsék a jogerős ítéletet, mely három év letöltendő börtönbüntetést szabott ki hatalommal való visszaélésért. Az RMDSZ volt szenátorát március 13-án vették őrizetbe Magyarországon, miután Románia nemzetközi körözést adott ki ellene.

A legutolsó hír az ex-szenátor kapcsán az volt, hogy a magyarországi bíróság nem adja ki a román hatóságoknak mindaddig, amíg a decemberi jogerős ítélet teljes szövegét és az indoklást nem kapják meg a román igazságügyi hatóság. Olosz azóta is ideiglenes végrehajtási bűnügyi felügyelet alatt áll, mozgását nyomon követő technikai eszköz alkalmazásával ellenőrzik.

A vádirat szerint 2010-ben az akkor parlamenti képviselő Oloszt négy vállalkozó lefizette, hogy előnyös szerződésekhez juttassa cégeiket, kihasználva azt, hogy a politikus korábban az energiaár-szabályozó hatóság elnöki tisztségét töltötte be. Az ügyészek szerint Olosz Gergely összesen félmillió eurónak megfelelő jogtalan anyagi haszonban részesült különböző formában. A volt politikus ellen 384 ezer euró és 400 ezer lej értékű vagyonelkobzást is elrendelt a bíróság.

 

Hirdetés