A csőd szélére került a Román Akadémia?

Nincs pénz a fizetésekre, a tudósok legnagyobb egyesülete pedig azt kéri, hogy a kényszerszabadságolás és - nyugdíjazás helyett inkább az akadémia kezelésében álló értékes hagyaték eladását vegyék számításba.
Hirdetés

A Román Akadémia a napokban értesítette az összes alá tartozó intézményt és kutatóközpontot, hogy nincs pénze a fizetésekre, és egy sor olyan javaslattal állt elő, melyekkel csökkenthetőek lennének a kiadások. Erre az Ad Astra egyesület hívta fel a figyelmet, mely a romániai tudományos és kulturális élet legfontosabb szervezeteként határozza meg magát.

Az Akadémia azt javasolta az intézményeknek, hogy csökkentsék a kiadásaikat, kényszerítsék az alkalmazottaikat a fizetetlen szabadságra, esetleg arra, hogy nyugdíjba vonuljanak, ugyanakkor függesszék fel az előléptetéseket. Az egyesület úgy véli, hogy a Román Akadémia javaslatai törvényellenesek, tárgytalanok, illetve kontraproduktívek, és összesen 51 intézmény, 18 kutatóközpont és 6 alapítvány működését veszélyeztetik. 

Az egyesület ezen intézkedések helyett inkább azt javasolja, hogy az Akadémia számoljon azzal a lehetőséggel, hogyan teheti pénzzé az általa kezelt értékes hagyatékot, például ingatlanokat, gyűjteményeket, erdőket, mezőgazdasági területeket, stb. Kérjen fel egy független külföldi szakértőt a vagyonfelmérésre, és az így befolyt összegből amit lehet, fordítson a román tudományos élet fejlesztésére.

Hirdetés