Végre egy normális ötlet: román és magyar szakértők tárgyalnának Úzvölgye kapcsán

A találkozót a román védelmi minisztérium javasolta.
Hirdetés

Az úzvölgyi katonatemető helyzetének normális keretek közötti megvitatására nyílhat lehetőség, amennyiben megvalósul a román védelmi minisztérium javaslata, és tárgyalóasztalhoz ülnek a román és magyar hadtörténészek. A védelmi tárca a június 24. és 28. közötti időszakot jelölte meg a találkozó lehetséges időpontjaként, és Bukarestet, mint lehetséges helyszínt.

A román minisztérium részéről a Hősök Emlékének Országos Hivatala (ONCE), magyar részről a Hadtörténeti Intézet és Múzeum szakemberei törekedhetnek konszenzusra a katonai temetők, illetve kifejezetten az úzvölgyi sírkert ügyében.

A védelmi minisztérium közleménye szerint a találkozón elemeznék a hadisírok és háborús emlékművek helyzetét a két ország erre vonatkozó kétoldalú megállapodása értelmében, amelyet Bukarestben írtak alá 2008. március 6-án. Ugyanakkor az úzvölgyi katonai sírkert ügyét is napirendre tűznék, hogy megfelelő megoldást találjanak a kialakult helyzetre abból – a 2008-as megállapodás aláírásakor mindkét fél által elfogadott elvből – kiindulva, miszerint a két világháború katonai akcióiban életüket vesztett katonáknak és civileknek méltó nyughelyhez van joguk, összhangban a nemzetközi humanitárius joggal, illetve a román-magyar alapszerződéssel.

Jelenleg úgy tűnik, a magyar fél válaszán múlik, hogy ez a találkozó megvalósul-e ebben a formában.

Hirdetés