A védelmi minisztériumhoz kerülhet az úzvölgyi temető, Bukarest így rendezné a kérdést

Viorica Dăncilă kormányfő is megszólalt az ügyben.
Hirdetés

Két nappal az úzvölgyi atrocitások után közleményben reagált a csütörtökön történtekre a román kormány. Viorica Dăncilă miniszterelnök azzal magyarázza a késést, hogy nem akarták gerjeszteni a feszültséget, és a román nemzeti szimbólumok tiszteletére szólít.

A kormány „nagy figyelemmel követte” az úzvölgyi eseményeket,

írja az Agerpres által idézett közleményében a miniszterelnök. És azért nem nyilatkozott az ügyben, mert nem akarta tovább szítani a hangulatot. A lakosok úgyis megoldásokat várnak, nem nyilatkozatokat, teszi hozzá.

Ezért a kormány tagjaival közösen azért dolgozott, hogy a dolgok visszakerüljenek a normalitás talajára, és olyan megoldásokat kerestek, amelyek „a helyi közösség, románok és magyarok számára egyaránt elfogadhatók”.

Ezek egyike, hogy az úzvölgyi katonatemető átkerüljön a bukaresti védelmi minisztérium fennhatósága alá,

írta a kormányfő, aki szerint a döntés meghozatala előtt minden érintett féllel konzultálnak.

Hirdetés

Viorica Dăncilă arról is értekezik, hogy a hatóságok és a politikum a párbeszédet kell keresse, és nem tolerálható a gyűlöletkeltés Románia polgárai között. A kormány mindenki számára biztosítja a jogot, hogy megemlékezhessen halottairól.

Arra int mindenkit, tartózkodjon a gyűlöletkeltéstől, és attól, hogy politikai tőkét kovácsoljon az úzvölgyi történésekből. Felszólítja az érintett hatóságokat, hogy őrizzék meg a közrendet és tartsák tiszteletben valamennyi román állampolgár jogait.

Hirdetés