Nagyon kiakadtak az erdélyi magyar pártok az úzvölgyi események miatt

Feljelentések, panaszok, a nemzetközi fórumok értesítése. Ezt teszi az RMDSZ, az MPP, az EMNP.

Hirdetés

Az RMDSZ a nemzetközi intézményekhez fordul a csütörtökön, az úzvölgyi katonatemetőben történt „barbár és vandál” tettek miatt – jelentette ki csütörtökön Kelemen Hunor a Radio France International rádióban.

„Nem fogunk itt megállni, nem lehet, hogy ez a folt ott maradjon a társadalom arcán. Megteszünk minden törvényes politikai lépést az igazságszolgáltatásban, a nemzetközi fórumokon, megmutatjuk az összes fényképet, az összes felvételt, pontosan úgy, ahogy történt, hogy lása a világ, hogyan viselkedik a többség a kisebbséggel egy rendkívül érzékeny pillanatban. Az Európai Uniótól Románia minden partneréig”

– mondta Kelemen, aki szerint csütörtökön Románia „megmutatta igazi arcát” a kisebbségek védelme terén.

A Magyar Polgári Párt pénteken jelezte, hogy a temetőben történt rongálások miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz és kártérítést követel a sírkertben és a kerítésben tett károkért. A fejlenetést a jövő héten nyújtja be a gyergyószentmiklósi ügyészségen Mezei János pártelnök.

Hirdetés

Az Erdélyi Magyar Néppárt szintén feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen, gyűlöletkeltésért és rongálásért. Cosmortányi István pártelnök csütörtöki, kolozsvári sajtótájékoztatóján azt is elmondta, hogy követelik a belügyminiszter és a Hargita megyei prefektus lemondását, szorgalmazzák egy nemzetközi vizsgálóbizottság felállítását is és tájékoztatják a történtekről a a külföldi sajtót és a nemzetközi politikai szereplőket is.

„az a tény, hogy a csendőrség nem megfelelő létszámban volt jelen, noha várható volt – miként azt a Néppárt Hargita megyei elnöke két nappal az események előtt jelezte is a megyei főügyésznek –, hogy interetnikus konfliktust próbálnak meg kirobbantani. A csendőrség tehát vagy nem tudta megakadályozni az erőszakot, ebben az esetben pedig felvetül az inkompetencia és a mulasztás kérdése, vagy szándékosan nem tettek meg mindent a helyzet normalizálásáért, ez pedig még súlyosabb következményekkel kell járjon” – mondta Csomortányi.

Hirdetés