Mit gondol, a bírák szerint diszkrimináció, ha egy multikulti egyetemen csak románul zajlik a gyakorlati oktatás?

Ugyan már.
Hirdetés

Mégis, mit képzelnek a magyarok, hogy teljes körű magyar nyelvű képzést akarnak a Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Műszaki Egyetemen? Örüljenek, hogy egyáltalán még van olyan tárgy, amit anyanyelven tanulhatnak – gondolhatták a legfelsőbb bíróság zordon bírái, amikor úgy döntöttek: dehogyis diszkrimináció, ha az egyetemen csak románul végezhető el a szakmai gyakorlat.

A bíróság ezzel  a Romániai Magyar Orvos- és Gyógyszerészképzésért Egyesület (RMOGYKE) fellebbezésére reagált, amelyet az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) határozata ellen nyújtott be, amelyben az elvileg a diszkrimináció ellen küzdő testület úgy vélekedett: nem számít hátrányos megkülönböztetésnek, ha egy elméletileg többnyelvű egyetemen bizonyos képzési formák csak egy nyelven folyhatnak.

A CNCD 2013 októberében állapította meg, hogy nem diszkriminánálják a magyar hallgatókat azzal, hogy a marosvásárhelyi orvosi egyetemen kizárólag román nyelven folyik a gyakorlati oktatás.

A CNDC akkori döntését a testület hat tagja támogatta, ketten ellene voksoltak. Az ellene szavazók különvéleményt fogalmaztak meg.

A diszkriminációellenes tanács döntését a RMOGYKE megtámadta a bukaresti ítélőtáblánál, amely megalapozatlanként elutasította a keresetet. Ezt a döntést erősítette meg most a legfelsőbb bíróság, megalapozatlannak minősítve a panaszt.

Hirdetés

Az egyetem rektora szerint csak a román nyelvű gyakorlati oktatással lehet elérni, hogy az egyetem magyar tagozatának a végzősei ismerjék a román szaknyelvet. Meg arra is panaszkodik, hogy nincs elég magyar oktató, és az állások megpályáztatásakor diszkriminatív lenne a magyar nyelvtudás megkövetelése.

Lefordítjuk a román illetékesek álláspontját: ami a magyaroknak jó, az diszkrimináció, ami rossz, az nem.

Hirdetés