Március 15-i zászlóügy: Kézdivásárhely polgármesterének fizetnie kell azért, amiért az udvarhelyi elöljárónak nem

Így működik a hibátlan román igazságszolgáltatás.
Hirdetés
Ilyen nincs, és mégis van: a romániai bíróságok továbbra is képesek arra a bravúrra, hogy ugyanolyan ügyekben egymással szöges ellentétben levő ítéleteket hozzanak.
 
Így történt ez most is, miután a  Kovászna Megyei Törvényszék jogerős ítéletben úgy döntött: Bokor Tibornak, Kézdivásárhely polgármesterének  ki kell fizetnie azt a bírságot, amelyet Sebastian Cucu, Kovászna megye prefektusa rótt ki rá a tavaly március 15-ére kitűzött magyar zászlók miatt. Annyi könnyítést tartalmaz az ítélet, hogy helyben hagyta az alapfokú döntést, amelyben az eredetileg 5000 lejes bírságot 500 lejre csökkentették.
 
A törvényszék kedden jogerős ítéletben utasította el a 2018. március 14-i bírságolási jegyzőkönyv érvénytelenítésére benyújtott polgármesteri keresetet. A második, március 15-én kiállított bírság elleni perben még elsőfokú ítélet sem született. 
 
A kormány Kovászna és Hargita megyei képviselői tavaly először bírságolták meg Sepsiszentgyörgy, Kézdivásárhely és Székelyudvarhely polgármestereit a március 15-én közterekre kitűzött piros-fehér-zöld zászlókért, szalagokért. 
 
Az 1994/75-ös törvényre hivatkoztak, amelynek értelmében más országok zászlaját csak a román zászlóval együtt és csak hivatalos állami látogatások vagy nemzetközi összejövetelek alkalmával szabad kitűzni középületekre és közterekre Romániában. 
 
A prefektusok a kiszabható legnagyobb, 5000 lejes bírságot rótták ki a magyar elöljárókra, és némelyiküket két, egymás utáni napon is megbírságolták az állítólagos szimbólumhasználati vétség miatt. 
 
Na de itt jön az érthetetlen rész: miközben a kézdivásárhelyi elöljárót most elmeszelték, a bírságolási jegyzőkönyvek érvénytelenítésére indított pert Székelyudvarhely jogerősen, Sepsiszentgyörgy polgármestere első fokon megnyerte. A polgármesterek arra hivatkoztak, hogy a kitűzött jelképek nem azonosak Magyarország hivatalos zászlajával, és idézték a jelképtörvény végrehajtási utasításait, amelyek szerint azok az etnikai kisebbségek, amelyek országos szervezettel rendelkeznek, rendezvényeiken használhatják saját jelképeiket is. 
 
Hargita megye prefektusa később hasonló bírságot rótt ki Székelyudvarhely polgármesterére a 2018. október 23-án és 2019. március 15-én kitűzött nemzeti jelképek miatt, Kovászna megye prefektusa pedig Sepsiszentgyörgy polgármesterét bírságolta meg idén is a március 15-én kitűzött jelképek miatt.
 
Nagyon kíváncsiak vagyunk, ezek után milyen ítéletek születnek.

 

Hirdetés