Korrupciós ügy lesz a külföldi szavazás elszabotálása

A DNA vizsgálja, miért torlódtak fel 8-9 órás sorokba a külképviseleteken szavazók.
Hirdetés

Több mint negyven feljelentést tettek a választópolgárok az EP-választás botrányos külföldi lebonyolítása miatt, ezeket egyetlen dossziéba összesítette a főügyészség, és szerdán a DNA-ra bízta az ügy kivizsgálását, adja hírül a Digi 24 hírtelevízió honlapja. Az Agerpres szerint több mint 50 feljelentést kapott az ügyészség.

Azaz a botrányosan lassú külképviseleti szavazás mögött korrupciós cselekmények húzódhatnak – sugallja a tény, hogy a főügyészség az ügyet a Korrupcióellenes Ügyészség hatáskörébe sorolta. 

A választás után tüntetők, az államfő és az ellenzéki pártok Teodor Meleșcanu külügyminiszter lemondását kérték amiatt, hogy a külföldön szavazók zöme több órán át állt sorba, hogy voksolhasson. A PNL büntetőfeljelentést is tett a miniszter ellen.

Már 2014-ben az elnökválasztáson kiderült, hogy jóva többen szeretnének külföldön szavazni, mint amekkora a külképviseletek kapacitása. Akkor szintén a DNA vizsgálta, hogy áll-e valamilyen szándékosság és büntetőjogi felelősség a kapacitáshiány miatt, és a szenátus jóváhagyását kérték, hogy nyomozhassanak az akkori külügyminiszter, Titus Corlățean ellen, aki szenátor is volt. Az ügyet tavaly zárták le vádemelés nélkül, egyrészt amiatt, hogy nem vizsgálhatták Corlățean felelősségét, másrészt amiatt, hogy a választás lebonyolítását a kormány határozatokban és sürgősségi rendeletekben szabályozta, egy alkotmánybírósági döntés pedig megakadályozta, hogy ügyészek ilyen jogszabályokat vizsgálhassanak.

Hirdetés