420 ezer autótulajdonost tett boldoggá az ANAF

700 millió lejnyi környezetszennyezési díjat fizetett vissza az adóhatóság.
Hirdetés

Az elmúlt három napban 700 millió lej értékben fizetett vissza az adóhatóság környezetvédelmi illetékeket 420 ezer autótulajdonos számára, közölte szerdán az ANAF. Az intézkedést Eugen Teodorovici pénzügyminiszter rendelte el. A visszafizetést az utolsó olyan lejig folytatják, amellyel az állam tartozik az adófizetőknek, jegyzi meg az ANAF.

Olyan illetékekről van szó, amelyet az autótulajdonosok 2007. január 1. és 2017. január 31. között fizettek be különböző környezetszennyezési adók címén. 

Románia uniós csatlakozása óta képtelen hatékonyan szabályozni, hogy polgárai szennyezési adót fizessenek a régebbi gyártású, szennyezőbb járművek után. A csatlakozás óta többféle adót is bevezetett ennek érdekében, hazai vagy európai bíróságok rendre törvénytelennek találták őket: hol a méltányos verseny elvét szegték meg, hol jogtalanul diszkriminálták az autótulajdonosok egyes kategóriáit. Így aztán a 2017 elején kormányra kerülő PSD még abban az évben eltörölte az adónem aktuális változatát, és azóta ígéri, hogy méltányos és fair változatot dolgoz ki, amellyel elbátortalanítja az olcsóságuk miatt szennyezőbb autókat vásárolni szándékozókat.

Ehhez képest az adótípus eltörlése oda vezetett, hogy abban az évben közel 520 ezer használt autó lelt gazdára Romániában, a járművek kétharmada szennyező dízeles, amelyeknek 80 százalékát 2011 előtt gyártották, az Euro 5 szabványnak megfelelő dízelszűrők nélkül.

Hirdetés