Végre a kolozsvári magyar diákok is ingyen buszozhatnak iskolába… két hétig

Őket épp vakáció előtt érte utol az iskolabusz-program.
Hirdetés

Sok ígérgetés után hétfőtől a Farkas utca magyar iskoláira is kiterjesztik az iskolabusz-programot. Igaz, az idei tanévben már csupán két hétig élvezhetik a kolozsvári magyar diákok ennek előnyeit. Ennyi van ugyanis hátra a tanévből… Arra sem lesz idejük, hogy megszokják, így

remélhetőleg a következőben is megmarad az ingyenes szállítási lehetőség.

Arról, hogy a programot a Farkas utcai magyar tanintézetekre is kiterjesztik, ITT írtunk. Most érkezett el az ideje: június 3-ától az Apáczai Csere János Elméleti Líceum, a Báthory István Elméleti Líceum és a Kolozsvári Református Kollégium is bekapcsolódik az iskolabusz-programba.

És rajtuk kívül másik két román iskola, így a programot indító Avram Iancu és Nicolae Bălcescu Főgimnázium mellett már hét tanintézet partnere a projektnek. Mely nemcsak a résztvevő intézmények számát illetően bővült, hanem újabb útvonalakra is kiterjesztették: a Dónát és a Bună Ziua negyedet is bekapcsolták a programba.

Emellett két külön útvonalon a Monostor negyedből, egyen a Hajnal, Györgyfalvi és Mărăşti negyedekből szállítják az elemistákat a belvárosi iskolákba. Melyek sora a jövőben is bővülne: a Kolozs megyei RMDSZ közleménye szerint

az önkormányzat azon dolgozik, hogy a János Zsigmond Unitárius Kollégiumot és a Brassai Sámuel Líceumot is bekapcsolja a programba.

A kisdiákok 10 vadonatúj Mercedes típusú, 47 férőhelyes járművön utazhatnak, melyek képernyővel is fel vannak szerelve: az út alatt meséket, rajzfilmeket vetítenek nekik. Azok a szülők, akik igénybe akarják venni a szolgáltatást, ingyenes bérletet kell váltsanak csemetéiknek.

Hirdetés

Oláh Emese alpolgármester a buszoztatás előnyeit, biztonságos voltát ecsetelte az érintetteknek: az iskolabuszok azután is behajthatnak majd a Farkas utcába, miután az sétáló övezetté válik.

 

Hirdetés