Őrizetben a turistahajót hét másodperc alatt hullámsírba küldő hajó ukrán kapitánya (VIDEÓval)

Az eltűnt utasok keresése pedig folytatódik.
Hirdetés

Miközben továbbra is hatalmas erőkkel keresik a szerda esti budapesti hajókatasztrófa során elsüllyedt sétahajó eltűnt utasait, egy potenciális felelőst már találtak: a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) nyomozói gyanúsítottként hallgatták ki a szállodahajó ukrán állampolgárságú kapitányát, majd csütörtökön este őrizetbe vették.

Mint megírtuk, a Margit híd magasságában a Dunán szerdán 21 óra 5 perckor egy személyhajó és egy szállodahajó ütközött, a személyhajó drámai gyorsasággal – mint kiderült, hét másodperc alatt – elsüllyedt. A személyhajón az utaslista szerint összesen 35 ember tartózkodott, 2 ember magyar állampolgár – a hajó személyzete – valamint 33 dél-koreai állampolgár. A balesetet követően a mentésben résztvevők hét embert kimentettek a vízből, és további hét ember holttestét találták meg – valamennyien a Koreai Köztársaság állampolgárai.

A vízi baleset körülményeinek tisztázása érdekében a BRFK igazságügyi hajózási nautikai szakértő bevonásával nyomozást rendelt el. A nyomozók szemlét tartottak, tárgyi bizonyítási eszközöket foglaltak le. A nyomozás során beszerzett személyi és tárgyi bizonyítékok alapján felmerült a személyre szóló megalapozott gyanú, ezért a szállodahajó ukrán állampolgárságú kapitányát a nyomozók

halálos tömegszerencsétlenséget okozó vízi közlekedés veszélyeztetése miatt gyanúsítottként hallgatták ki.

A 64 éves odesszai lakost – kihallgatását követően – őrizetbe vették és előterjesztést tettek letartóztatása indítványozására – áll a BRFK jellegzetesen hivatalos hangvételű közleményében.

A kutatásban közreműködők a 9-11 kilométer/óra sebességgel áramló vízben és Duna teljes Lánchíd alatti magyar partszakaszain továbbra is mindent megtesznek az eltűntként kezelt 21 személy felkutatása érdekében.

A Hableány nevű sétahajót hullámsírba küldő Viking Sigyn nevű szállodahajó svájci illetőségű céghez tartozik.

 

 

Hirdetés

A hét túlélő közül már csak egy van kórházban, őt bordatöréssel kezelik. 

A Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság szakembereinek tapasztalatai szerint elhúzódó kutatás várható.

A keresést nehezíti a magas, továbbra is emelkedő vízállás, a folyó nagyon erős sodrása, és a rossz látási viszonyok. A közlemény szerint minél alacsonyabb a vízhőmérséklet, annál gyorsabban hűl ki az emberi test és annál később kerül a víz felszínére.

A kutatás szempontjából az is meghatározó, hogy a bajba jutott ember hol esett a folyóba; ha a sodorvonalban, akkor rövid idő alatt nagy távolságot tehet meg a teste. Azok, akik a süllyedéskor a hajóban rekedtek vagy alá szorultak, csak a Hableány kiemelése után kerülhetnek elő.

A katasztrófavédelem azt közölte, hogy felvették a kapcsolatot a szerb hatóságokkal is, és a Duna teljes déli szakaszán folyik az eltűntek felkutatása. A Margit hídnál pontonhidat építenek ki, amelyről a búvárok indíthatják a merülést a hajóroncshoz. A mentést a Műegyetem hajózási mérnökei is segítik.

Czakó László búvár az M1 aktuális csatornának csütörtökön elmondta: nagyon kockázatos a merülés a hajóroncshoz. A körülmények miatt annyira veszélyes a művelet, hogy csak olyanok mehetnek le, akiknek nagy a tapasztalatuk.

Hirdetés