Ferenc a Loganban – mély benyomást tett a pápai egyszerűség a nagy emberek Mercedeseihez szokott Bukarestben

Mert Romániában a – bármilyen – vezetők imádják a luxust és a nagy német prémiumautókat.
Hirdetés

A Digi24 hírtelevízióban hosszasan olvadozott a műsorvezető és a meghívottak, az online médiában is kezdenek megjelenni a reagálások, hogy Ferenc pápa mennyire minimálisra vett külsőségek között jön-megy Bukarestben. Amint leszállt a reptéren az Alitalia sima A320-asával, egy egyszerű, sötétkék Dacia Loganba szállt be, azzal utazott a Cotroceni palotába (Iohannis persze a nagy elnöki Mercivel ment), majd ugyanazzal autózott tovább a pátriárkához.

Aztán előállt egy Isuzu pápamobil, de elhajtották, a pápa pedig ismét a Loganba ült, de most előre, az anyósülésre! A közvetítésen jól látszott, hogy ha éppen nem integetett ki a leeresztett ablakon, Ferenc kedélyesen beszélgetett a sofőrrel. Aztán amikor a VW-terepjárók gyűrűjében poroszkáló Logan megérkezett a nemzet katedrálisához, Ferenc maga nyitotta ki a kocsi ajtaját, majd csapta be szakszerűen, ahogy egy Loganajtót be kell csapni.

Szóval ezek a dolgok elég nagy benyomást tesznek Romániában, ahol a hatalom, a tekintély és az ismertség szorosan együtt jár a csiricsáré kivagyisággal, a minél nagyobb és luxusosabb autókkal és egyéb külsőségekkel. Mert ha csak az egyháznál maradunk, a román ortodox (fő)papok bizony imádják az óriási luxuslimuzinokat. Kapnak is elég bírálatot – na jó, annyit azért nem, hogy a Mercedest lecseréljék egy Loganra.

Hirdetés