Feljelentették Meleşcanut a külföldi szavazás elszabotálásáért

A liberális párt merészkedett a tettek mezejére az ellenliberális párt minisztere ellen.
Hirdetés

Büntető feljelentést tett a Nemzeti Liberális Párt határon túliakat képviselő szenátora, Viorel Badea az ellen a Teodor Meleşcanu külügyminiszter ellen, aki a PNL szerint szándékosan akadályozta a rossz szervezéssel a határon túl élő románok szavazását. (És aki szintén liberális: a PNL-ből Tăriceanu vezetésével kivált ALDE tagjaként kapta meg a külügyi tárca vezetését a PSD-ALDE koalíciós kormányban.)

A főügyészségen iktatott feljelentés szerint Teodor Meleşcanu és a külföldi szavazás többi szervezője előre kitervelten akadályozta az ott élő román állampolgárokat választójoguk gyakorlásában, és ezért büntetőjogi felelősséggel tartozik.

A PNL szóvivője szerint Meleşcanunak megvolt az indoka a voksolás akadályozására: hogy a román diaszpóra közel sem PSD-rajongó. 

A külföldön élő románok 376 925 érvényes szavazatot adtak le, 43,88 százalékban az USR-PLUS szövetségre, mindössze 2,41 százalékban a PSD-re. Sokak szerint ha mindenki szavazhatott volna a külképviseleteken, aki odament, de feladta a sorbanállást, vagy nem került sorra urnazárásig, akkor az összes (hazai+külföldi) szavazat alapján az USR-PLUS szövetség megelőzte volna a Szociáldemokrata Pártot, a PSD ugyanis 13 ezer vokssal kapott többet, mint az USR-PLUS. A PNL a voksok 27 százalékát, a PSD a 22,51%-át, az USR-PLUS a 22,36%-át szerezte meg.

Hirdetés

Az államfő az itthoni szavazás megszervezésével sem volt megelégedve, ezért a belügy- és a külügyminiszter leváltását is követeli.

 

Hirdetés