Utazási csekkel nyaralna főszezonban a tengerparton? Lehet, idén utoljára nyílik rá alkalma!

Kiszorítják a külföldi turistákat a közalkalmazottak a román tengerpartról, megint változtatni kellene a turisztikai törvényen, vélik a szakemberek.
Hirdetés

Lázadozik a kormánnyal szemben az ország legfontosabb turisztikai ernyőszervezete, a Románia Fejlesztéséért Koalíció (CDR), mely azt kéri, hogy a közalkalmazottak csak a főszezonon kívül használhassák fel az üdülési utalványokat. Indoklásuk szerint a vendéglátók sok pénzt veszítenek azzal, hogy a legforgalmasabb hónapokban a fizetős külföldi vendégek helyett a közalkalmazottak foglalják el a helyeket.

Szerintük nemcsak időbeli korlátozásokat kellene bevezetni, hanem regionálisat is,

azaz ne lehessen felhasználni a leglátogatottabb idegenforgalmi helyszíneken. A jelenlegi helyzet azért tarthatatlan, mert a főszezonnak számító júliusi és augusztusi hónapokban rendkívül telítettek a népszerű célpontok szálláshelyei, például a tengerparton, ami

drágulást és a külföldi turisták kiszorulását eredményezi.

A 45 taggal rendelkező, a hazai turizmusban közvetve vagy közvetlenül érdekelt gazdasági társaságokat, illetve kereskedelmi kamarákat tömörítő CDR vezetősége egy mai sajtótájékoztatón azt kérte a kormánytól, hogy változtasson a sokat vitatott törvényen, mert a jelenlegi formájában nem biztosítja a román turizmus jövőjét.

Az eleinte ígéretesnek tűnő törvény két szempontból hasznos volt, lezárt egy 14 éven tartó „szappanoperát”, és beemelte a köztudatba azokat a témákat, melyek már jó ideje a turisztikai szakemberek látókörében voltak, fogalmazott Călin Ile, a romániai szállodaipari föderáció elnöke. A törvényről azonban mára kiderült, hogy

tartalom nélküli, és nem rendezi a legfőbb problémákat.

A kormány egyébként 2020-ig hosszabbította meg az utalványprogramot. Idén összesen 250 millió euróra adnak ki üdülési csekkeket, melyek jelenlegi értéke 1450 lej. Bár eredetileg arról volt szó, hogy a mindenkori bruttó minimálbérrel egyenlő mértékben növelik az értékét, tavaly a kormány sürgősségi rendelettel változtatta meg az intézkedést, így idén nem nőtt az évente egyszer járó csekk.

Hirdetés