Bréking: nem ellenzéki, nem nő és nem magyar az új Dragnea!

A múlt vasárnapi történelmi ellenzéki választási győzelem után nem a liberális Raluca Turcan lett a képviselőház elnöke a börtönbe került Liviu Dragnea helyett.
Hirdetés

A helyzet a következő volt szerdán délelőtt. Liviu Dragnea PSD-vezér börtönben csücsül. Minek következtében megüresedett a képviselőház elnöki széke (is).

Új elnököt kellett tehát választani. Ez meg is történt. Hárman versengtek a fontos tisztségért. A vasárnapi európai parlamenti választások alkalmával rendesen megtépázott PSD a relatíve ismeretlen Marcel Ciolacut küldte a ringbe. (Oké, azt azért tudni lehet, hogy Dragnea úr jóembere volt, a Tudose-kormány miniszterelnök-helyetteseként is szerepelt kicsit, régebben meg jókat horgászgatott a terrorizmus vádjával elítélt Omar Hajszámmal.)

A választások után igen megnövekedett egójú ellenzék (vagyis Orban liberálisai, Cioloș USR-sei és Băsescu PMP-sei) összefogott, és a liberális Raluca Turcant küldte harcba. Az idei európai parlamenti választások alkalmával a Csodapárt becenevet méltán elnyerő RMDSZ nem szövetkezett senkivel. Saját szakállára küldte a pástra Kelemen Hunor elnököt. Ki tudja, talán abban reménykedtek a magyar politikusok, hogy megismétlődik a vasárnapi csoda.

Nos, nem ismétlődött meg. Sőt a szavazás kimondottan a papírforma szerint alakult. Ciolacu mester 172 szavazatot kapott, Madame Turcan 100-at, a magyarok bajnoka, Kelemen Hunor pedig a tiszteletre méltó harmadik helyet vívta ki kerek 20 szavazattal.

A képviselőházban a PSD-nek 139, az ALDE-nak 19, a PNL-nek 68, az USR-nek 27, a PMP-nek 12, az RMDSZ-nek 21 honatyája ül. A PSD-ből kiváltak Pro Romania néven alakítottak 20 fős frakciót, a nem magyar kisebbségi csoportnak 17 tagja van, és öt képviselő mindentől független. A szavazás sajnos titkos volt, így nem tudni, a PSD-ALDE koalíció 158 tagján kívül még ki szavazott a PSD jelöltjére.

Hirdetés

Mindenesetre a román képviselőház vadiúj elnöke, ha tetszik, az új Liviu Dragnea: Marcel Ciolacu.

Békesség!

Hirdetés