A Székely Hadosztály egykori parancsnokának is nekiment a magyargyűlölő feljelentőbajnok

Kratochvil Károly szobra zavarja Dan Tanasă kifinomult, mélyromán ízlését.
Hirdetés

Újabb sikert ért el magyarellenes hadjárata során turbóromán „civil” barátunk, Dan Tanasă: feljelentése nyomán el kell távolítani a Székely Hadosztály egykori parancsnoka, Kratochvil Károly kézdivásárhelyi szobrát – írja a Székely Hírmondó.

Az emlékmű az egykori Székely Katonanevelde boltívében áll, és még az előző önkormányzat állíttatta.

Csakhogy, sajnos, nem igazán szabályosan. És mit ad Isten, ez valahogy – biztosan teljesen véletlenül, van ilyen – Dan Tanasă tudomására jutott, és azonnal beperelte az önkormányzatot.

A gond ugyanis az, hogy a szobor felállítására az előző önkormányzatnak nem volt meg az engedélye, a műemlékvédelem is negatívan véleményezte az elhelyezését, ugyanis az a boltív, amiben helyezkedik, tulajdonképpen a pa­ti­nás épület egy régi, befalazott bejárata. 

Tanasă persze azonnal beperelte az önkormányzatot, és meg is nyerte a pert, úgyhogy a Kratochvil-szobrot június 16-áig el kell távolítani. 

Hirdetés

Persze az önkormányzat méltó helyen fogja ismét felállítani.

Amúgy a magyar jelképek és feliratok ellen kóros megszállottsággal küzdő alak nem azért ment neki a szobornak, mert annak nem volt építkezési engedélye.

Hanem egyértelműen az zavarta, hogy Kratochvil Károly, az isonzói csatákban jeleskedő nagyváradi 4. honvéd gyalogezred korábbi parancsnoka volt az, aki az 1918-as és 1919-es vészterhes időkben a Magyarországot megtámadó román hadsereg ellen megszervezte és irányította a Székely Hadosztályt, amely kemény harcokat vívott az idegen megszállókkal.

 

Hirdetés