Úzvölgyén múlhat, hogy az RMDSZ hozzájárul-e a Dăncilă-kormány bukásához

Sűrűsödnek a nyilatkozatok egy esetleges bizalmatlansági indítvány támogatásáról.
Hirdetés

Elképzelhető, hogy az RMDSZ is támogatná az aktuális PSD-ALDE-kormány elleni bizalmatlansági indítványt, de nem akármilyen feltételekkel. Erről Cseke Attila szenátor beszélt a Mediafax megkeresésére. Emlékeztetett arra, hogy az RMDSZ már nem támogatja a kormánykoalíciót, minden parlamenti együttműködést megszüntettek. Mivel az RMDSZ nem rendelkezik elegendő szavazattal egy bizalmatlansági indítvány kezdeményezéséhez, ezt a lépést más ellenzéki pártnak kell megtennie.

Az RMDSZ persze alaposan áttanulmányozza majd a bizalmatlansági indítvány szövegét, és csak akkor fogja támogatni, ha a magyar kisebbség számára fontos témák is megjelennek benne, például az úzvölgyi katonatemető helyzete.

A PNL vezetősége kedden döntött arról, hogy még június végéig bizalmatlansági indítványt nyújt be a Dăncilă-kormány ellen.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök az Agerpresnek azt mondta, annak aki át akarja venni a kormányzást, meg kellene jelölnie azt a parlamenti többséget, amely támogatja, és néhány konkrét javaslattal kellene jönnie, például azzal, hogyha megbukik a kabinet, akkor ki lesz a leendő kormány miniszterelnöke.
Ludovic Orban nyilatkozatára, amely szerint pártelnökként őt illetné meg a miniszterelnöki tisztség, Kelemen azt mondta, hogy szeretné látni az erre vonatkozó koalíciós megállapodáson a Dan Barna és a Dacian Cioloş, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), illetve az Egység és Szolidaritás Párt (PLUS) elnökének aláírását. 

 

Hirdetés