Ilyen szép színes lett az ország térképe az EP-választások után

Feje tetejére állította az erőviszonyokat a vasárnapi voksolás.
Hirdetés

Ahogy kezdenek körvonalazódni a végleges eredmények, egyre jobban látszik, mennyire megváltoztatta a politikai helyzetet a vasárnapi EP-választás. Erdélyben is felborult a korábbi egyensúly.

A legutóbbi, 2016-os parlamenti választásokon a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és Szociáldemokrata Párt (PSD) osztotta el egymás között az országot – a liberálisok Erdélyt és a Bánságot, a PSD Moldvát és Olténiát vitte –, a mostani helyzet sokszínűbb. És ennek a sokszínűségnek nem csak PSD issza meg a levét, hanem a PNL és az RMDSZ is.

A térképen a PSD piros, a PNL sárga, az USR-PLUS világoskék, az RMDSZ zöld színnel van jelölve.

Kezdjük a szövetséggel, melynek eredménye a szavazatok 85 százalékos feldolgozottságánál 6 százalék alá esett. Ahogy várható volt, a négy legtöbb magyar lakossal rendelkező megyében – Maros, Hargita, Kovászna és Szatmár – vitte el a pálmát. Biharban a PNL népszerűsége miatt nem sikerült tarolnia.

A liberálisok amit nyertek a réven, elvesztették a vámon.

Hiába a PNL-s város- és megyevezetés, Kolozsvár és Temesvár, illetve Kolozs és Temes megye lakossága is az USR-PlUS szövetség mellett tette le a garast. De más egyetemi központokban is ők voltak a nyerők: Brassó és Iași megye is reformpárti. És Szilágy megye is felkerült a térképre, amin meg is lepődnénk, ha nem tudnánk, hogy itt született Dacian Cioloș. Öt megyében taroltak, és a diaszpórából is rájuk érkezett a legtöbb voks.

A PNL-sek Bihar mellett Arad, Szeben és Fehér megyét tartották meg. És megszerezte Beszterce-Naszód, Máramaros és Krassó-Szörény megyét, melyek korábban Erdélyben PSD-s fészkeknek számítottak. 14 megyében vitték a prímet.

A PSD még nála otthon is vesztett:

Hirdetés

a PNL elvitte tőle Suceava és Vrancea megyét. Igaz, még így is az ország felét, 19 megyét mondhatja magáénak.

És akkor íme a legutóbbi eredmények a szavazatok 85 százalékának a feldolgozása után:

PNL – 26,71%
PSD – 22,75%
USR-PLUS – 21,49%
Pro România – 6,74%
RMDSZ – 5,77%
PMP – 5,74%

Hirdetés