Vidáman követelik a kormány lemondását

A PSD veresége és Dragnea bebörtönzése az eddiginél nagyobb reménnyel tölti el a Victoria téren tüntetőket.
Hirdetés

Délután még dühösen, este már Liviu Dragnea rabosítása miatt felszabadultan követeli a kormány lemondását pár száz tüntető Bukarestben a Victoria téren. A kormány székhelye felé fordulva kiáltották, hogy Dragnea szolgái, és a külügyminisztert sem kímélték a külföldi szavazókörzetekben katasztrofálisan zajló szavazás miatt.

Egy-két órányi protestálás után a gyarapodó számú tüntetők elindultak egy hatalmas Demisia felirattal, a lemondás egyértelmű üzenetével a külügyminisztérium épülete felé.

Teodor Meleşcanu külügyminiszter vasárnap éjszaka és hétfő délelőtt még nem ismerte el, hogy szervezési hiba miatt álltak több ezren sorba a nyugat-európai szavazókörök előtt, és estek el szavazati joguktól. Hétfő délután, a kormányzó Szociáldemokrata Párt elnökének, Liviu Dragneának az őrizetbe vétele után Meleşcanu bocsánatot kért azoktól a külföldön élő román állampolgároktól, akik nem tudtak szavazni, bár szerettek volna a vasárnapi európai parlamenti választáson.

A PSD-ALDE-kormány lemondását kérte Klaus Iohannis államfő és az összes ellenzéki párt már az exit poll tegnap esti közzététele óta. Viorica Dăncilă kormányfő, aki Dragnea rabosítása után ideiglenesen átvette a PSD elnöki tisztségét, ma délután azt közölte, kormánya a helyén marad. A PSD vezetői is folyamatosan azt az üzenetet közvetítik, hogy a bukaresti parlament erőviszonyai nem változtak az EP-választások hatására, és a PSD nem fog lemondani a kormányzásról.

Hirdetés

A Recorder összeállítása a külföldi szavazókörzetekben botrányosan zajlott választásról:

Hirdetés