Stuttgartban órák óta álldogáló szavazók. Fotó: Alex Gurgulescu
Voks populi
szabot
2019. május 27. hétfő, 19:33
Kivizsgálja a kilométeres sorokat az urnák előtt, ígéri.

Ahogy elvitték a börtönbe Liviu Dragneát, rögtön bocsánatot kért Teodor Meleşcanu, a PSD-ALDE koalíciós kormány külügyminisztere a külképviseleteken katasztrofális módon megszervezett szavazás miatt. 

Vasárnap nagyon sok nyugat-európai nagyvárosban kilométeres sorok alakultak ki az európai parlamenti választáson voksolni kívánó román állampolgárokból, és a sorok olyan lassan haladtak, hogy volt, aki 8-9 óra várakozás után tudott csak szavazni, vagy még akkor sem. A miniszter pedig az erről tanúskodó felvételek láttán sem volt hajlandó eddig nyilvánosan elismerni, hogy hibáztak.

Teodor Meleşcanu azt ígérte mai közleményében, minden olyan országban kivizsgáltatja a voksolás lassú menetének okait, ahol nagy sorok alakultak ki, és intézkedik, hogy ilyesmi mégegyszer ne ismétlődhessen meg. Azt állítja, a legutóbbi választás óta 441-re emelték a külföldi szavazókörzetek számát, de most sürgősen megvizsgáltatja azt is, be lehet-e vezetni másféle szavazást, amely inkább megfelel a diaszpóra igényeinek.

Ellenzéki pártok évek óta szorgalmazzák a levélszavazat és az elektronikus szavazat bevezetését a román voksolási rendszerbe.

A külügyminisztérium és a Külföldi Szavazókörzetek Választási Bizottsága vasárnap este írásban kérte a Központi Választási Bizottságtól a szavazás idejének meghosszabbítását a külföldi szavazókörzetekben, a BEC azonban elutasította. A BEC nem térhet el a voksolásnak a kormány által megszabott lebonyolítási módjától.

A Recorder összeállítása a külföldön botrányosan zajlott szavazásról:

 

comments powered by Disqus
Úgy tűnt, vége a párton belüli zendülésnek, de talán mégsem sikerült teljesen rendet teremteni. Egy náci karlendítős fotóval járatják le Csomortányi Istvánt.
Ismét tartott egy küldöttgyűlést a néppárt.
Az európai ember kicsikét konzervatív, ha szokatlanabb élelmiszerek fogyasztásáról van szó. Mint például a felebarátai húsa. Na vajon miért?
A címben (nem is) jól elrejtett arrogancián túl, persze, lehet Románia a magyarok országa is, ha nem autonómiáznak, hanem ügyesen beállnak a közös szászló alá.
Klíma-igazságszolgáltatást követelt a nép a délutáni verőfényben. Pontosabban, olyan száz ember.
A CNSAS eddig már 4 nem-együttműködői igazolást állított ki Băsescunak, de új adatok kerültek felszínre, a bíróság pedig döntött.
Nem elég, hogy a romániai középiskolai oktatás alapból nyakig van a trutymóban, most jön az, hogy aki hülyegyerek, az megy szakiskolába. Értik ezt az abszurd és megalázó direktívát?
Az egyetlen beruházó is menekülőre fogta a környékről, a turizmusról álmodozó polgármester pedig összeesküvést sejt az egész botrány mögött.
Romániának mindig csak idegen uralmak alatt ment jól. Most rosszul megy. Mert románok uralkodnak. Tehát kulturális újragyarmatosításra van szükség. Traian Ungureanu írása.
Rovana Plumb vagyonnyilatkozatának furcsaságai nem kerülték el az EP szakbizottságainak figyelmét.
Tizenegy évvel a Farkasok után Róma másik szimbóluma, a Sas is behódolt Kolozsvárnak.
Egy héten belül egy erdészt meggyilkoltak, egy másik pedig csak a szerencsének köszönhetően menekült meg a fatolvajoktól.
A POL egykori tanácsosa, Mark Hermann Christian is elindul a megmérettetésen.