Máris megvoltak az első problémák az EP-választáson

Pedig épp hogy elkezdődött.
Hirdetés
És ez is elérkezett: ahogy ilyenkor szokásos, reggel hét órakor megnyíltak a szavazókörök, ahol az ország 33 európai parlamenti képviselőjét választhatják meg a polgárok. Na meg aki akar, a Klaus Iohannis államfő által kiírt népszavazáson is részt vehet.
 
Erdélyben már közvetlenül a szavazás elkezdése után volt olyan megye, ahol több problémát is jeleztek: Beszterce-Naszód megyében, Betlenben azért tettek panaszt az egyik szavazóköri elnök ellen, mert társai szerint az egyik pártnak kampányolt. Sajónagyfaluban pedig az egyik szavazóköri alelnöknek kellett helyettest keresni, mivel jelezte, hogy egészségügyi okok miatt nem tudja ellátni feladatát.
 
A választáson összesen 13 párlistára lehet voksolni, magyar szempontból a választást némileg behatárolja, hogy egyetlen magyar pártként az RMDSZ indult, riválisai nem. Ennek ellenére
 

az RMDSZ-es illetékesek a felmérések szerint komolyan aggódhatnak, hogy a szervezetnek sikerül-e átlépnie az 5 százalékos bejutási küszöböt.

 
Az ok: sok magyar haragszik az RMDSZ-re, amiért összebútorozott a kormánykoalícióval, és közreműködött az igazságügyi törvények módosításában, amely az ellenzéki erők szerint azt a célt szolgálja, hogy megmentsék a felelősségre vonástól a korrupt politikusokat elsősorban Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnököt.
 
A népszavazáson, amelynek érvényességéhez a választópolgárok 30 százalékának részvétele szükséges, két kérdésre várják a választ, ezért két szavazólapot kap, aki részt kíván venni rajta.
 
Az első kérdés arra vonatkozik, támogatja-e a polgár, hogy ne kaphassanak amnesztiát a korrupciós bűncselekmények elkövetői, a második arra, hogy az igazságszolgáltatás, illetve a büntetőjog terén ne lehessen sürgősségi kormányrendeleteket hozni, valamint hogy a sürgősségi kormányrendeleteket ne csupán az ombudsmannak álljon jogában alkotmánybíróságon megtámadni.
 
Ez így szépen és jól hangzik, csakhogy hiába győznek az igenek,
 

mindkét esetben alkotmánymódosítás szükséges, amire nem biztos, hogy hajlandóak a pártok.

 
Ennek nyomán a népszavazás elsősorban az azt kiíró Kluas Iohannis elnök kampánya, amelyet a saját újraválasztása, illetve a korábban általa elnökölt, és ma is lelkesen pátyolgatott liberálisok érdekében folytat.
 
A szavazás este kilencig tart. 

Hirdetés