Illusztráció | A kép forrása a Pixabay
Voks populi
szabot
2019. május 26. vasárnap, 21:02
Döntetlennel végződött a felmérés-verseny: a PSD és a PNL tizedszázalékra azonos eredményt hozott. Az RMDSZ bentmarad az EP-ben.

Rekordrészvétel mellett a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Szociáldemokrata Párt (PSD) nyerte a vasárnapi európai parlamenti választást egyaránt a szavazatok 25,7 százalékával, állítja az egyetlen országos exit poll felmérés, amelyet a CURS készített.

Egyelőre úgy néz ki, hogy az RMDSZ 5,4 százalékkal és továbbra is két mandátummal bentmaradt az Európai Parlamentben, de itt az exit poll, azaz a szavazók megkérdezésével készült felmérés helyett érdemes megvárni a szavazatszámlálás végső eredményét. Egyrészt mert az országos felmérésekben ritkán szerepel pontosan az RMDSZ eredménye, másrészt óriási etnikai mozgósítást nyomott a szervezet az utolsó órában is, az exit poll készítésekor pedig messze nem a szavazás utolsó órájában urna elé vágtázókat kérdezik meg.

Második (harmadik?) az USR-PLUS lett a jósoltnál magasabb, 23,9 százalékkal, harmadik a Ponta-féle Pro Románia 5,7 százalékkal, negyedik az RMDSZ, rajta kívül még Băsescu PMP-je jut be 5,2 százalékkal. Ha az exit pollnak igaza lesz, Tăriceanu ALDE-ja kiesik 4,7 százalékkal.

A szavazókedv egészen magas volt, a választási részvétel már délután meghaladta a 2014-es EP-választás 32 százalékos arányát. Urnazáráskor a Központi Választási Bizottság 49 százalékot mért a 2019-es EP-voksoláson, és 41,20 százalékot az igazságügyi referendumon, amely így minden bizonnyal érvényes lesz. (Ehhez a szavazatok 25 százalékának is érvényesnek kell lennie.)

A mai EP-választás már nem is annyira szokatlan jelensége, hogy a külföldi szavazókörzetekben megismétlődött a 2014-es elnökválasztás botránya: a nagy nyugat-európai városokban lévő román konzulátusokon olyan lassan haladt a szavazás, hogy egész nap százak, Londonban és környékén ezrek álltak sorban órákig. Összesítve több ezren lehetnek azok, akik órákon át tartó sorbanállás után sem jutottak el a szavazófülkékig. Mivel ez nem először történik meg, semleges közszolga legyen a talpán, aki ebbe a több mint necces lebonyolításba nem látja bele a szándékos akadályozást.

 

comments powered by Disqus
Mert azok a francos kisebbségek állandóan elnyomják őket a saját szent földjükön. Mint anno, a grófok.
Miért sajnálják ki a mogyorót a csokiból, ha az román piacra kerül? Hány termék alkalmaz kettős mércét Nyugat és Kelet között?
Elterelné a légi forgalmat a város fölül egy ideges honatya.
Az ember elolvassa Petre M. Iancu írását és kirázza a hideg, hogy ma is mennyire itt lóg a fejünk fölött a sarló meg a kalapács.
Hogy kerül a cuna meg a farok a mioritikus keresztnévlistára? Többek közt erről is szól Radu Paraschivescu briliáns írása.
Persze, Dăncilă is udvarolhatna elegánsabban a magyar szervezet támogatásáért.
Líceumi diákok készítették, egy tapasztalt filmes óvó szárnyai alatt, és irtó bájos.
A kolozsvári kutatóval a magyar rockzene és a kommunista rendszer viszonyáról beszélgettünk. Azt is elárulta, hogy szerinte melyik a rendszerváltás zenekara.
Ha ez igaz, nem is értjük, minek kell irtó sok pénzért választást szervezni?
Ki érti ezt? Most, hogy a szokásos cirkusz nélkül lehetne szavazni külföldön, már nem olyan vonzó a szavazás lehetősége.
A PSD egy rothadó politikai hulla. De még mozog. Sőt, irányít. Mircea Morarius írása.
Legszívesebben saját kezűleg lapátolná vissza a földet Kolozsvár vezetése a most megtalált északi kapu alapjaira.
Adózzunk egy perc néma csenddel az életszínvonal emlékének. :(
Ismerős a helyzet, ugye? Valaki belénk gyalogol, jön az igazságszolgáltatás, aztán kiderül, hogy a valaki igazából Valaki, és az igazságszolgáltatás szépen odébb áll.