Illusztráció | A kép forrása a Pixabay
Voks populi
szabot
2019. május 26. vasárnap, 21:02
Döntetlennel végződött a felmérés-verseny: a PSD és a PNL tizedszázalékra azonos eredményt hozott. Az RMDSZ bentmarad az EP-ben.

Rekordrészvétel mellett a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Szociáldemokrata Párt (PSD) nyerte a vasárnapi európai parlamenti választást egyaránt a szavazatok 25,7 százalékával, állítja az egyetlen országos exit poll felmérés, amelyet a CURS készített.

Egyelőre úgy néz ki, hogy az RMDSZ 5,4 százalékkal és továbbra is két mandátummal bentmaradt az Európai Parlamentben, de itt az exit poll, azaz a szavazók megkérdezésével készült felmérés helyett érdemes megvárni a szavazatszámlálás végső eredményét. Egyrészt mert az országos felmérésekben ritkán szerepel pontosan az RMDSZ eredménye, másrészt óriási etnikai mozgósítást nyomott a szervezet az utolsó órában is, az exit poll készítésekor pedig messze nem a szavazás utolsó órájában urna elé vágtázókat kérdezik meg.

Második (harmadik?) az USR-PLUS lett a jósoltnál magasabb, 23,9 százalékkal, harmadik a Ponta-féle Pro Románia 5,7 százalékkal, negyedik az RMDSZ, rajta kívül még Băsescu PMP-je jut be 5,2 százalékkal. Ha az exit pollnak igaza lesz, Tăriceanu ALDE-ja kiesik 4,7 százalékkal.

A szavazókedv egészen magas volt, a választási részvétel már délután meghaladta a 2014-es EP-választás 32 százalékos arányát. Urnazáráskor a Központi Választási Bizottság 49 százalékot mért a 2019-es EP-voksoláson, és 41,20 százalékot az igazságügyi referendumon, amely így minden bizonnyal érvényes lesz. (Ehhez a szavazatok 25 százalékának is érvényesnek kell lennie.)

A mai EP-választás már nem is annyira szokatlan jelensége, hogy a külföldi szavazókörzetekben megismétlődött a 2014-es elnökválasztás botránya: a nagy nyugat-európai városokban lévő román konzulátusokon olyan lassan haladt a szavazás, hogy egész nap százak, Londonban és környékén ezrek álltak sorban órákig. Összesítve több ezren lehetnek azok, akik órákon át tartó sorbanállás után sem jutottak el a szavazófülkékig. Mivel ez nem először történik meg, semleges közszolga legyen a talpán, aki ebbe a több mint necces lebonyolításba nem látja bele a szándékos akadályozást.

 

comments powered by Disqus
Úgy tűnt, vége a párton belüli zendülésnek, de talán mégsem sikerült teljesen rendet teremteni. Egy náci karlendítős fotóval járatják le Csomortányi Istvánt.
Ismét tartott egy küldöttgyűlést a néppárt.
Az európai ember kicsikét konzervatív, ha szokatlanabb élelmiszerek fogyasztásáról van szó. Mint például a felebarátai húsa. Na vajon miért?
A címben (nem is) jól elrejtett arrogancián túl, persze, lehet Románia a magyarok országa is, ha nem autonómiáznak, hanem ügyesen beállnak a közös szászló alá.
Klíma-igazságszolgáltatást követelt a nép a délutáni verőfényben. Pontosabban, olyan száz ember.
A CNSAS eddig már 4 nem-együttműködői igazolást állított ki Băsescunak, de új adatok kerültek felszínre, a bíróság pedig döntött.
Nem elég, hogy a romániai középiskolai oktatás alapból nyakig van a trutymóban, most jön az, hogy aki hülyegyerek, az megy szakiskolába. Értik ezt az abszurd és megalázó direktívát?
Az egyetlen beruházó is menekülőre fogta a környékről, a turizmusról álmodozó polgármester pedig összeesküvést sejt az egész botrány mögött.
Romániának mindig csak idegen uralmak alatt ment jól. Most rosszul megy. Mert románok uralkodnak. Tehát kulturális újragyarmatosításra van szükség. Traian Ungureanu írása.
Rovana Plumb vagyonnyilatkozatának furcsaságai nem kerülték el az EP szakbizottságainak figyelmét.
Tizenegy évvel a Farkasok után Róma másik szimbóluma, a Sas is behódolt Kolozsvárnak.
Egy héten belül egy erdészt meggyilkoltak, egy másik pedig csak a szerencsének köszönhetően menekült meg a fatolvajoktól.
A POL egykori tanácsosa, Mark Hermann Christian is elindul a megmérettetésen.