Kinizsi Zoltán vette át Horváth Anna helyét a kolozsvári tanácsban

Mit mondott Emil Boc a beiktatáskor?
Hirdetés

Miután május 22-én a legfelsőbb bíróság jogerősen két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Horváth Anna volt kolozsvári alpolgármestert befolyással való üzérkedés miatt, a volt elöljáró még aznap bejelentette, hogy lemond helyi tanácsosi tisztségéről. Nem is tehetett volna mást. A hasonló esetekre érvényes előírásoknak megfelelően, a városi tanácsban betöltött helyét az RMDSZ helyhatósági jelöltlistáján szereplő következő személy veheti át, ez esetben Kinizsi Zoltán.

A pénteki rendkívüli tanácsülésen jóváhagyták Horváth Anna lemondását, majd Kinizsi Zoltán letette hivatali esküjét. Emil Boc polgármester tartózkodott attól, hogy véleményt formáljon a legfelsőbb bíróság döntéséről, nem mulasztotta el azonban megköszönni Horváth Annának a közösségért kifejtett munkáját. Oláh Emese alpolgármester az RMDSZ nevében fejezte ki háláját elődje áldozatos munkája iránt.

Horváth Annát befolyással való visszaélés miatt ítélték el, a másik vádpontban, a pénzmosás vádja alól felmentették. Az ítélet szerint Horváth Annának száz nap közmunkát kell végeznie. A bíróság arra is kötelezte, hogy vegyen részt egy „társadalmi beilleszkedést” szolgáló programban és két évre eltiltotta köztisztség viselésétől.

Hirdetés