Fájt a hasa a szenátornak, mentőhelikopterrel vitette magát Bukarestbe

Sikerült egy gyomorfertőzésből politikai botrányt kavarni.
Hirdetés

Bár a mentőhelikopterek igénylését szigorúan szabályozzák, és az orvosok csak nagyon indokolt, valóban sürgősségi esetekben rendelhetik el a bevetését, egy szenátornak sikerült elérnie, hogy az orvosok ellenkezése ellenére mentőhelikopterrel szállítsák Szucsáváról Bukarestbe. Az esetről a szucsávai sürgősségi kórház igazgatója, Vasile Râmbu számolt be a sajtónak, akit érzékelhetően nagyon felháborított az eset. Elmondása szerint Virginel Iordache szenátort (PSD) gyomorfertőzéssel utalták be a kórházba, ahol különleges bánásmódot követelt meg magának, magaviselete pedig nem volt összeegyeztethető politikai pozíciójával.

Indokolatlan vizsgálatokat igényelt és csúnyán beszélt az orvosokkal.

A biztosítékot mégis csak az verte ki, hogy mentőhelikoptert követelt,  mely azonnal szállítsa Bukarestbe, ugyanis nem volt hajlandó mentőautóval végigfurikázni a fél országon. Az állapota nem indokolta a mentőhelikoptert, a  Iaşi-i sürgősségi esetek koordinációs központja mégis jóváhagyta a repülést. Bukarestben ugyanazt a diagnózist állították fel, mint Szucsáván, de ott is sikerült kiborítani az orvosokat a speciális igényekkel.

Az ügyből végül sikerült botrányt kavarni, így az egészségügyi miniszter, Sorina Pintea is kénytelen volt megszólalni. Óvatos nyilatkozatában egyrészt megvédte a szenátort, mondván,

ha nem PSD-s lenne, akkor egészen biztosan nem csinált volna belőle ekkora ügyet az orvosi személyzet, illetve a sajtó.

Ugyanakkor a pácienst nem fogadta volna fel a bukaresti kórház, ha nem reális orvosi problémáról lett volna szó. Másrészt azt is elmondta, hogy sürgősségi esetekben az orvosnak kell igényelnie a szállítást, és csak indokolt esetekben lehet igénybe venni ingyenesen. A sürgősségi esetek koordinációs központját nagyon világos kritériumok kötik arra vonatkozóan, mikor hagyhatják jóvá a helikopteres szállítást, magyarázta.

Azt azért mégis nyugtalanítónak érezzük, hogy egy átlagos vidéki szenátor kedvéért eltekintenek ezektől az úgynevezett szigorú szabályoktól.

A szaktárca vezetőjénél pragmatikusabb nyilatkozatot tett a sürgősségi ügyekért felelős Raed Arafat, aki tisztázta a mentőhelikopterek igénylésének pontos menetét. Az orvosok a 112-es segélyhívószámon kérhetik a mentőhelikoptert. A szállítás indokoltságáról mindig az orvos dönt, és nem a menetirányító. Az eljárásba nem szól bele a központ, mely csak technikai kérdésekben illetékes, hogy a lehető legrövidebb időn belül lehessen elszállítani a pácienst. Arafat azt is elmondta, szerinte az orvosnak kellene magyarázattal szolgálnia, miért vette igénybe a mentőhelikoptert egy olyan esethez, mely nem sorolható a sürgősök közé. 

Hirdetés