Autópálya-felhajtót adományoz az állam egy erdélyi ortodox kolostornak

Csekély 32 millió lej az értéke.
Hirdetés
Ha az autópálya-építésben nem is jeleskednek a közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) illetékesei, legalább arról tanúbizonyságot tettek, hogy istenfélő emberek: saját autópálya-felhajtót adományoztak egy Fehér megyei kolostornak.
 
És ez nem vicc: egy évvel azt követően, hogy átadták az észak-erdélyi autópályát a dél-erdélyi sztrádával összekötő Szászsebes-Torda autópálya 3-as és 4-es, Nagyenyed és Torda közötti ütemét, a 4-es szakaszon, Dombró térségében 32 millió lejből autópálya-felhajtót építenek. Ami premier lesz, mivel  még csak nem is főúttal, hanem a 85-ös számú községi úttal köti majd össze a sztrádát.
 
A CNAIR szerint ezzel megkönnyítik Dombró és Aranyosmohács lakosainak a feljutást az autópályára.
 
Az ügy szépséghibája csak annyi, hogy
 

a két falunak összesen 650 lakosa van, a legközelebbi felhajtó pedig csak 10 kilométernyire található.

 
Ez még nem feltétlenül indokolná a felhajtót, de az indoklás folytatásából kiderül a valódi ok: a felhajtó azt is megkönnyíti, hogy a zarándokok eljuthassanak a dombrói ortodox kolostorba, amely egyébként hátrányos helyzetű gyerekek és idősek gondozásával is foglalkozik.
 
Vasile Crişan, a kolostor főnöke az Adevărul napilapnak büszkén el is dicsekedett vele, hogy
 

ő maga járta ki a felhajtót a hatóságoknál: ha kidobták az ajtón, visszamászott az ablakon, és végül győzött.

 
Állítása szerint a kolostorba korábban évi 150 000 zarándok érkezett, ám az autópálya megépítése után ez a szám 40 százalékkal csökkent. Most arra számít, hogy a felhajtó megépülése nyomán ismét nőni fog a látogatók száma. 
 
Crişan amúgy érdekes figura: ő volt a 90-es évek Aranygenerációnak is nevezett román válogatottjának a lelkiatyja, így aztán Dorinel Munteanu, Gheorghe Hagi, Anghel Iordănescu, Iulian Filipescu, Bogdan Stelea, Ilie Dumitrescu, Constantin Gâlcă és Mircea Lucescu is meglátogatta a kolostort, és jelentős összeget adományozott a fejlesztésére.
 
Ami szép és jó, de azért sokan reménykednek abban is, hogy a CNAIR hasonlóan kegyes lesz, és jóváhagyja egy felhajtó megépítését Szászsebes térségében is. Az ugyanis 30 000 embert és számos céget szolgálna ki. 

Hirdetés