A Maros és a Szamos nem kampányol, csak simán átszakítja a gátat

Kerelőszentpálon, illetve Dés mellett lépett ki a medréből a két folyó.
Hirdetés

Földgátat szakított át a Maros szerdán Kerelőszentpálon, a levonuló árhullámhoz a Nyárád vize is csatlakozott, írja a Székelyhon. A rés az egykori Haller-kastély fölötti gáton keletkezett, a tűzoltók mintegy három és fél méteren próbálják homokzsákokkal pótolni.

Szerencsére a másik szentpáli gát és a magyardellői gát védte a településeket, így nem kellett újra kitelepíteni a dellőieket, mondta el Simon István polgármester a Székelyhonnak. A víz zömmel az erre célra meghagyott árterületre ömlött, legelőt és focipályát öntött el mintegy 400 hektár területen, de hét gazdaság is víz alá került, ahonnan szivattyúkkal igyekeznek eltávolítani a vizet. A veszélyeztetett házakat homokzsákokkal védik.

Marosugránál a folyó száz méteren öntötte el az utat Maroscsapó és Oláhdellő között. Marosugrán a víz egy istállót, több gazdaságot, legalább 150 hektár mezőgazdasági területet és 65 hektár legelőt árasztott el, közölte az Agerpres hírügynökséggel Marian Palaghie polgármester.

A megáradt Szamos

A megáradt Szamos Kolozs megyében – még több, apokaliptikus hangulatú fotó itt.

Hirdetés

A Szamos Kolozs megyében, Dés mellett lépett ki a medréből, és elég durván szétnézett az árterületén: Kackónál egy földutat mosott el négy kis híddal, Révkolostornál több száz hektár mezőgazdasági területet és egy megyei utat öntött el, amely egy szakaszon megrepedt, mivel mellette földcsuszamlás keletkezett, Mikeházán ugyancsak több száz hektár termőföld és pár gazdaság került víz alá, írja a Ziua de Cluj.

A tűzoltók reggel Désen csónakkal mentettek ki két személyt, akit elszigetelt a megáradt folyó.

 

Hirdetés