Újabb fegyveres incidenssel folytatódott a román-török tengeri háború (VIDEÓval)

Török orvhalászokat sebesítettek meg a román határrendészek.
Hirdetés
Durván végződött egy török orvhalászhajó számára az illegális kaland a román felségvizeken hétfőn: a román határrendészet őrhajója tűzfegyvert használva csípte nyakon a tilosban járó török tengerészeket, akik közül többen meg is sebesültek.
 
A parti őrség közlése szerint az incidens még hétfőn kora reggel zajlott, amikor észrevették a török orvhalászokat, akik Baba Senol nevű hajójukon Costineşti-től 52 tengeri mérföldnyire, a román felségvizeken halásztak tilosban.
 
A határrendészet azonnal a helyszínre küldte egyik hajóját, ám a törökök nem tettek eleget a szóbeli felszólításnak, hogy engedjék a fedélzetre a román határőröket.
 
Ekkor szépen végigmentek az ilyenkor szokásos eljárásokon: hang- és fényjelekkel, majd rádión is figyelmeztették a törököket.
 
Mindhiába.
 
Úgyhogy innentől durvultak el a dolgok: tüzet nyitottak a török hajóra. Persze a román fél szerint csak figyelmeztető lövéseket adtak le. 
 
Az orvhalászokat végül délután kettő után sikerült feltartóztatni, miután az üldözéshez a parti őrség két hajója is csatlakozott.
 

 
 
És ekkor derült ki, hogy a nyolc török matróz közül hárman megsebesültek – a román közlés szerint a vízre leadott lövések során gellert kapott töltények találták el őket. Ketten lábsérülést szenvedtek, harmadik társuknak a csípőjét súrolta egy lövedék.
 
A román fél szerint csupán könnyű, ártalmatlan sérülésekről van szó.
 
A parti őrség azt is közölte, hogy a török hajó elsüllyedt – ezt arra fogják, hogy túlságosan megrakodták halászati eszközökkel és hallal, illetve hogy nyaktörő manőverekkel próbálták lerázni a román hajókat.
 
A sérültek ellátása után a törököket őrizetbe vették, és eljárás indult ellenük.
 
Nem ez az első ilyen eset: februárban hasonló incidens történt a török és a román fél között. 

Hirdetés