Szent László király is „elzarándokol” a csíksomlyói pápalátogatásra

Jelképesen, persze. A lovagkirályt ábrázoló virágkocsi már Erdélyben van.
Hirdetés

Útban van Csíksomlyóra az a virágkocsi, melyet magyarországi összefogással készítettek és az anyaország „kulturális ajándékaként” küldenek Ferenc pápa székelyföldi látogatására. A szoborkompozíció hasonlatos azokhoz, melyeket a híres Debreceni Virágkarneválon vonultatnak fel minden évben, majd pár napra a testvérváros Nagyváradra is áthoznak megcsodálni.

A pápalátogatásra szánt rendkívüli virágkocsit Pikó Sándor debreceni képzőművész és alkotócsapata készítette több mint egymillió szál virágból. Ez a számos templomi freskón és oltárképen látható

Szent László-legendát mutatja be, amelyben László herceg legyőzi a kun vitézt.

A lovagirály alakját számos legenda övezi, nem véletlenül esett a választás erre, árulták el korábban a szervezők: Szent László és a kun vitéz csatája az apostol király hősies küzdelmére utal a keresztény Európa védelmében. De egy ősi mítosz szerint az emberi lélek saját küzdelmét, a sötétség és a világosság harcát is megszemélyesíti.

Két anyaországi helyszín, a somogyvári kiindulópont és a debreceni megálló után a virágkocsit az elmúlt hétvégén Nagyváradon lehetett megcsodálni,

a hagyományos körmenetre kísérte el Szent László Somogyváron őrzött ereklyéjét,

melyet a lovagkirály hermája mellett hordoztak körbe a székesegyház körül. Az egyházi eseményhez kulturális program is társult, a körmenet után Debrecen város ajándékaként a Hajdú Táncegyüttes produkcióját tekinthették meg a hívek.

A 900 kilométeres utat megtevő ereklye és virágkocsi következő állomása Csíkszereda lesz: Ferenc pápa látogatására,

június 1-én érkezik meg a Makovecz Imre által tervezett Milleniumi templom előtti térre,

Hirdetés

ahol a pünkösdi búcsú idején is marad, június 10-ig lesz megcsodálható.

Fotók: a Debreceni Virágkarnevál hivatalos Facebook-oldala

Itt zárul a Szent László lovagkirály zarándokút – az ereklye és az allegorikus virágkocsi utazása –, amelynek küldetése többrétű: a vallási hagyományok ápolását, a határon átnyúló közösségi összetartozást és a turisztikai kapcsolatok erősítését szorgalmazza.

A rendkívüli virágkocsi Debrecen városa, a Debreceni Egyetem, valamint a Görögkatolikus Metropólia, a Debrecen-Nyíregyházi Római Katolikus Egyházmegye és a Tiszántúli Református Egyházkerület összefogásával és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem támogatásával kelhetett útra.

 

Hirdetés