Már a Székelyföldön is viaskodnak az árvizekkel

Hargita és Beszterce-Naszód megyében embereket kellett kimenekíteni az árvíz miatt.
Hirdetés

Egyre több helyen okoznak komoly fejfájást az embereknek a kiadós esőzések után megáradt patakok és folyók: Hargita megyében, Gyergyóalfaluban keddre virradóra több embert is ki kellett menekíteni az áradások elől.

A katasztrófavédelem szerint két nőt, egy férfit és egy négy hónapos csecsemőt kellett kitelepíteni egy gyergyóújfalui ingatlanból. A településen többtucatnyi pincét elöntött a víz.

Gyergyóújfaluban és Gyergyócsomafalván mintegy ötven pincét, a Salamás községhez tartozó Gyergyóhodoson egy, Gyergyószentmiklóson három háztáji gazdaságot árasztott el víz. 

A Salamás és Gyergyóhodos közötti megyei úton földcsuszamlást okoztak az esőzések, a Tekerőpatakot Gyergyóújfaluval összekötő úton, valamint a 13B jelzésű út Parajd és a Bucsin-tető közötti szakaszán, illetve a Gyergyószentmiklóstól a Gyilkos-tóhoz vezető 12C jelzésű úton a vihar miatt az úttestre dőlt fák akadályozták a forgalmat. 

Nem jobb a helyzet Beszterce-Naszód megyében sem: itt harmadfokú árvízriasztást adtak ki kedd délelőtt a hidrológusok a Sajó vízgyűjtő medencéjének folyóira. Ebben a megyében is számos esetben kellett embereket kimenekíteni a víz elől: Szászbudakon 21 főt, Besztercén pedig négyet. Több mint száz elöntött pincéjű ingatlanhoz riasztották a tűzoltókat.

Hirdetés

Országosan egyébként tizenegy megye huszonöt településén és Bukarestben okozott károkat az elmúlt 24 órában a kedvezőtlen időjárás. Az érintett megyék: Maros, Hargita, Beszterce-Naszód, Argeş, Gorj, Giurgiu, Ilfov, Prahova, Suceava, Teleorman és Vâlcea. A kidőlt fák 17 járművet rongáltak meg.

Bukarestben a viharos szélben letört faágak megsebesítettek három személyt, őket enyhe sérülésekkel szállították kórházba.

Hirdetés