Míg a rendőrség vadássza az Uber sofőrjeit, a szállításügyi miniszter tagad és ködösít

Várható volt, hogy fejetlenséget generál az internetes fuvarmegosztókat lenullázó törvény.
Hirdetés

Alig néhány órával azután, hogy hatályba lépett az internetes fuvarmegosztók működését ellehetetlenítő rendelet, a közlekedési rendőrség máris megnyitotta a vadászidényt. Három bukaresti Uber-es „kalózsofőrt” már meg is bírságoltak, mindhárman rendszámtábla nélkül maradtak 6 hónapig, mivel nem rendelkeztek taxiengedéllyel.

Várható volt egyébként, hogy komoly káoszt generál a taxisok nyomására elfogadott új rendelet, de arra biztosan nem számítottunk (?), hogy míg a rendőrök sorra büntetik az Uber-eseket, a szállításügyi miniszter álhírnek nevezi az internetes fuvarmegosztó cégek ellehetetlenítését. „Nincs itt semmi probléma, szó sincs kalózkodásról, a megbírságolt sofőrök forduljanak a bírósághoz. Kis türelem, készül a fuvarmegosztók működését szabályzó törvény is” – így a kedvenc miniszterünk.

A kormány március végén fogadta el a csütörtökön hatályba lépett, az alkalmi engedély nélküli személyfuvarozás leleplezését megkönnyítő rendeletét. A taxisok keményen lobbiztak és tüntetéseket is szerveztek, melyeken azt kifogásolták, hogy a működésüket számos engedély beszerzéséhez kötik, és alapfeltétel a kizárólag személyszállításra használt gépkocsi, az internetes alkalmazásokat működtető cégeknél bárki üzletszerű személyszállításra használhatja autóját.Ez pedig szerintük kimeríti a tisztességtelen konkurencia fogalmát.

A kormány eközben azt ígérte az Uber, a Bolt (korábban Taxify) és a Clever fuvarmegosztók képviselőinek, hogy hamarosan elkészül az a jogszabály, amely jogilag és műszakilag is szabályozza a működésüket. Addig marad a káosz.  

Hirdetés