Innen szép felállni: a polgárok szerint a korrupció Románia legnagyobb rákfenéje, és az ország is nagyon rossz irányba halad

Egy friss felmérés szerint Romániában semmi sem működik megfelelően. De legalább a jövő sem biztató.
Hirdetés
Lesújtó képet ad a polgárok állammal szembeni bizalmáról az INSCOP közvélemény-kutató legfrissebb felmérése: a nagy többség szerint továbbra is korrupció a legnagyobb gond Romániában, az ország pedig rossz irányba halad.
 
A megkérdezettek 76,4 százaléka gondolja úgy, hogy nagyon nem jó az irány, amely felé Románia halad.
 
Így nem csoda, ha mindenről rossz a véleményük:
 

a gazdasági helyzet 76 százalék, az oktatási rendszer 78,3, az egészségügy pedig 83 százalék szerint pocsék.

 
Legalább a biztonsági helyzetet jobbnak tartják: ez 51 százalék szerint jó, míg 38 százalék tartja rossznak.
 
Megkérdezték azt is, mit tartanak a legaggasztóbbnak. Természetesen a mindig napirenden levő korrupció végzett az élen, 84,2 százalék nevezte meg ezt a legaggasztóbb dologként Romániában. Ezt követi a gazdagok és szegények közötti különbség (73,7), a környezet romlása (72,2), a gazdaság helyzete (70,6) és egy lehetséges fegyveres konfliktus a térségben (44 százalék).
 
A válaszadók 51,8 százaléka mondta azt, hogy családja anyagi helyzete jó, míg 40,7 százalék szerint rossz, 3,2 százalék szerint pedig nagyon rossz. 
 
Rákérdeztek arra is, mely intézményekben bíznak a legjobban. Itt
 

a hadsereg végzett az élen: 67,9 százalék bízik feltétel nélkül benne.

 
A második helyen az ortodox egyház áll 56,8, a harmadikon pedig az akadémia 45,5  százalékkal. A további sorrend: rendőrség (41,6 százalék), államfő (41,2), sajtó (27,3), alkotmánybíróság (22,7), kormány (12,4), parlament (9,8), pártok (8,9). A nemzetközi intézmények közül a NATO a legnépszerűbb 56,1 százalékkal, a katonai szervezetet az Európai Unió követi 55,3 százalékkal, a harmadik pedig az ENSZ (52,5 százalék).
 
A felmérés április 12. és május 3. között készült, 1050 fős reprezentatív mintán, a hibahatár 3 százalékos. 

Hirdetés