Az illegális bevándorlás bánsági „fészkeiben” végzett házkutatást a román rendőrség

Egy jól szervezett nemzetközi bűnszövetkezet tagjait fülelték le Temes és Arad megyében.
Hirdetés

Nagy fogása volt ma a román rendőrségnek, mely egy összehangolt akció keretében hétfő reggel 16 házkutatást tartott Arad és Temes megyében, valamint Bukarestben. Egy 2019 eleje óta működő bűnszövetkezet tagjai után nyomoznak, akik a gyanú szerint közel-keleti bevándorlók illegális határátlépéseit szervezték meg Törökországtól Nyugat-Európáig.

A rendőrség nyolc, 21 és 47 év közötti, arab származású emberkereskedőt vett őrizetbe és 12 mobiltelefont foglalt le. Az Aradtól 25 kilométerre található Mácsa községben egy 12 fős, afrikai és ázsiai bevándorlókból álló csoportot – 10 férfit, egy nőt és egy gyermeket – találtak.

Az emberkereskedők nem kispályások, hanem egy nemzetközi hálózat regionális vezetői. A régi migrációs útvonal mentén található tranzitországokban, fokozatosan építették ki a hálózatukat a nyugat-európai országokban megtelepedett emberkereskedők segítségével.

A többségében a Közel-Keletről érkező migránsokat Törökországban csoportosították, majd Szerbián és Bulgárián keresztül Romániába szállították. A hálózat szerb tagjainak szerepe az volt, hogy biztosítsák a migránsok szállítását a román határig. Először Temnesvárra és Aradra vitték őket, ahol a környező településeken, különböző ingatlanokban szállásolták el őket, megszervezték a román-magyar határ illegális átlépését, végül különböző nyugat-európai országokba utaztatták őket.

A gyanúsítottakat a temesvári DIICOT székhelyén hallgatták ki, a rendőrség szervezett bűnözésért és emberkereskedelemért indított eljárást ellenük.

Hirdetés