Mégsem avatják fel a beejtőernyőzött román emlékművet az úzvölgyi katonatemetőben

Dormánfalva polgármestere a kampánnyal indokolta a halasztást.
Hirdetés

Mégis volt hatása a tiltakozásnak, nem tartják meg május 17-én az úzvölgyi katonatemető frissen kialakított román parcellájának az avatási ünnepségét. Constantin Toma, Dormánfalva polgármestere a Mediafax hírügynökségnek elmondta: az új időpontot később fogják kijelölni és nyilvánosságra hozni.

Az elöljáró érdekes módon az európai parlamenti választások kampányával indokolta a halasztást és egy szót sem szólt arról, hogy a művelődési minisztérium utasította erre, miután elfelejtette a jóváhagyásukat kérni az emlékműállításhoz.

A halasztásról akár felsőbb szinteken születhetett döntés. Az RMDSZ hírlevele szerint Kelemen Hunor RMDSZ-elnök egy csíkszeredai rendezvényen elmondta, hogy a héten a kormányfővel, a parlament két házának elnökével, a belügyminiszterrel és a kulturális miniszterrel is tárgyalt a Csíkszentmárton községhez tartozó magyar katonai emlékhely illetéktelen átalakításáról és a segítségüket kérte a kegyeletsértés megfékezéséhez.

Ugyanakkor az érem másik oldalára is felhívta a figyelmet: „A háborúkban elesett román katonák emlékének sem tesz jót, hogy a róluk megemlékező betonkeresztek alatt magyar katonák nyugszanak. Ez kegyeletsértés, ez elfogadhatatlan.”

Hirdetés